/ - FOTO: MVP
24/06/2022 u 17:50 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar Krivokapić: Crna Gora ušla u brzi voz ka EU, pojedini iz regiona čekaće na otvorenom peronu

Ministar Krivokapić je kazao da nedostaje dovoljno kvalitetne društvene elite u mnogim oblastima javne djelatnosti

Crna Gora je ušla u brzi voz ka Evropskoj uniji, dok će pojedini iz regiona čekati na otvorenom peronu, smatra ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić.

-Naš što skoriji ulazak u EU biće stimulativan za ostala društva na Zapadnom Balkanu. Probudiće dobru snagu i biće snažan stimulans da se probudi kapacitet u zemljama sa kojima smo bili zajedno 70 godina kada vide primjer Crne Gore – kazao je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na konferenciji „Prvih 10 godina pregovora: Jubilej za proslavu ili za zabrinutost“ koju je organizovao Centar za demokratsku tranziciju.

Osim šefa crnogorske diplomatije, na panelu su govorili bivša predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor koja se obratila učesnicima u online formatu, bivši predsjednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova SR Jugoslavije Zoran Živković i novinar i bivši diplomata Zlatko Dizdarević.

Ministar Krivokapić je kazao da nedostaje dovoljno kvalitetne društvene elite u mnogim oblastima javne djelatnosti, ne samo u politici, te da nas čeka mučan proces društvenog sazrijevanja, ali drugačijeg puta nema.

Naš problem su naše elite, društva, religijske zajednice, korupcija i nedostatak kulture. I kroz tu muku da postanemo bolji, postaćemo Evropska unija. Oni nam pomažu u tom procesu, jer da nema njih, zemlje Balkana bi ratovale – rekao je šef crnogorske diplomatije. Dodao je smo zadržali komociju života, ali sada bez dovoljno rezultata.

Stoga je ocijenio da nam nije kriva Evropska unija nego smo mi loši đaci, te da ukoliko mi budemo bolji i EU će nas nagraditi.

Ministar Krivokapić je kazao da uprkos svemu navedenom Crna Gora ima šansu da pošalje dobre poruke, jer njena snaga leži u multikulturalnosti i nasljeđu koje su ostavili vladari u XIX vijeku.

Odgovarajući na pitanje o odnosima u regionu, te da li se vraćaju devedesete, ministar Krivokapić je kazao da ideologija devedesetih nije poražena, već je postala dominantnija u drugoj iteraciji, od memorandumskog nacionalizma iz devedesetih mutirala je u svoj osnovni status - kleronacionalizam iz II svjetskog rata, što je Crna Gora najsnažnije osjetila u prethodne dvije godine. Stoga, kako je ocijenio na ovom našem prostoru evropeizacija je jedini siguran i otvoren put.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:55