Ранко Кривокапић / NATO - фото: НАТО
15/05/2022 u 18:29 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ранко Кривокапић: Црна Гора ће се брзо изјаснити по добијању захтјева Шведске и Финске за чланство у НАТО

Министар Кривокапић jе пренио огорченост Црне Горе због дешавања у Украjини и истакао приврженост позивима међународне заjеднице о потреби да се рат оконча

Министар вањских послова Ранко Кривокапић учествовао jе на првом неформалном састанку НАТО министара вањских послова, коjи jе одржан у Берлину, саопштено је из Министарства вањских послова. 

- Новопокренути такозвани - Берлински Формат НАТО држава чланица прилика jе да се без jавности обаве отворене дискусиjе о наjосjетjивиjим питањима безбjедности са коjима се суочава евроатлантска териториjа послиjе агресиjе Русиjе на Украjину. У тоj форми jе пуно простора да се у личним контактима са министрима свих чланица НАТО савеза детаљно представе приjетње и изазови са коjима се сусреће Црна Гора. Посебно jе важно да jе то оваj пут било и са државним секретаром САД Ентониjем Блинкеном, министарком вањских послова Њемачке Аналеном Бербок, министром вањских послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, шефицом дипломатиjе Уjедињеног Краљевства Лиз Трас и пуно других поштованих колега - наводи се у саопштењу.

Додаје се да се гости иза затворених врата су били Шведска и Финска коjи су у завршноj фази одлучивања о апликациjи за пуноправно чланство.

- Црна Гора се послиjе двиjе године удаљавања од НАТО савезника вратила потпуно на политику “отворених врата”. По добиjању захтjева за чланство ових земаља, Црна Гора ће брзо омогућити изjашњавање Скупштине као и у случаjу Сjеверне Македониjе. Министри вањских послова су размотрили актуелну безбjедносну ситуациjу у Европи, нарочито у контексту руске инвазиjе на Украjину, те посљедице коjе рат има за шире евроатлантско подручjе. Министри НАТО-а заjедно са министрима Финске и Шведске jединствени су у осуди руске инвазиjе и позвали су на прекид ватре - истакнуто је у саопштењу.

Министар Кривокапић jе пренио огорченост Црне Горе због дешавања у Украjини и истакао приврженост позивима међународне заjеднице о потреби да се рат оконча.

 - Потврђујем подршку Црне Горе потреби да се сачуваjу тековине наjуспjешниjе политике НАТО-а захваљуjући коjоj jе проширено подручjе мира и безбjедности. Црна Гора поштуjе право свих суверених држава да бираjу сопствене безбjедносне аранжмане - истакао је црногорски шеф дипломатије.

Ван Берлинског формата, министар Кривокапић jе имао посебан састанак са министром вањских послова Италиjе Луиђиjем Ди Маjом. На састанку jе оциjењено да Црна Гора и Италиjа имаjу приjатељске и садржаjне односе, коjи се базираjу на континуираном политичком диjалогу на високом нивоу.

image

Кривокапић, Ди Мајо

- фото: Минситарство вањских послова

- Желио бих од срца да захвалим министру Кривокапићу за данашњи сусрет. Имали смо одличан састанак гдjе смо приjатно разговарали о нашим билатералним односима. Везе између Италиjе и Црне Горе су веома jаке, сежу кориjенима у прошлост и у овом веома важном простору нашег континента Италиjа и Црна Гора мораjу да раде више заjедно - рекао је Ди Мајо.

Сагласили су се да морају ревитализовати Споразум о стратешкоj сарадњи из 2010. године, одмах конституисати заjедничку економску комисиjу, конструисати више економске интеракциjе као и у туристичком сектору коjи jе важан аспект заjедничког, Jадранског мора.

- Морамо заjеднички сагледавати актуелне изазове. Мир у Украjини jе приоритет. Радићемо што више заjедно да би гарантовали мир и зауставили агресиjу Русиjе у Украjини. У исто вриjеме, Италиjа у потпуности подржава улазак Црне Горе у Европску униjу. Увиjек смо подржавали све путеве коjи су видjели Црну Гору као протагонисту амбициjе њених грађана да приступе Европскоj униjи. Ово jе моменат у амбиjенту дебате коjа се развиjа и око конфликта у Украjини да радимо заjеднички како би убрзали оваj процес. Црна Гора ће увиjек моћи да рачуна на Италиjу - казао jе Ди Маjо.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 20:07