Ranko Krivokapić / - FOTO: MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA
01/07/2022 u 17:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministar Krivokapić posjetio NATO vazduhoplovnu bazu u Torehonu

Zona odgovornosti centra obuhvata evropski vazdušni prostor južno od Alpa koji uključuje teritoriju 14 država članica

Ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić obišao je danas združeni NATO centar za vazdušne operacije (CAOC) koji se nalazi u vazduhoplovnoj bazi Torehon, sjeveroistočno od Madrida, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Kako se navodi, u centru je zapošljeno osoblje iz 18 država članica NATO-a. Zona odgovornosti centra obuhvata evropski vazdušni prostor južno od Alpa koji uključuje teritoriju 14 država članica.

- Tokom radne posjete sa komandantom Centra, generalom potpukovnikom  Fernandom de la Krus Karavakom obavljena je prezentacija rada u operativnom centru i predstavljen model političko-vojnog obrasca procesa komandovanja. Zajednički je konstatovano da, bez obzira na planetarnu tehničku superiornost NATO saveza, i za NATO važi princip koji je ministar vanjskih poslova prenio generalu de la Krusu, a sažet je u crnogorskoj borbenoj mantri “boj ne bije svijetlo oružje, nego srce u junaka”. Sagovornici su se saglasili da u svakom vremenu, pa i u NATO-u, to jeste osnovna poruka - kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova. 

Dodaju da je tokom obilaska baze pohvaljen doprinos naše države Centru za vazdušne operacije.

- Od juna 2018. godine Crna Gora je dobila od saveznika podršku u oblasti zaštite vazdušnog prostora, kroz misiju NATO-a, koja je neborbenog karaktera, a sprovode je grčki i italijanski lovci. Pomenuta misija obavlja se pod nadzorom Centra za vazdušne operacije u Torehonu. Sastanku je prisustvovao i crnogorski potpukovnik Dušan Malušić, koji se na poziciji štabnog oficira u NATO komandi nalazi od marta 2020. godine što je direktan doprinos komandnoj strukturi Alijanse - zaključeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:51