Ђорђе Радуловић у Бечу / - МВП
13/10/2021 u 11:07 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министар Радуловић на Дипломатскоj академиjи у Бечу: Можда постоjе боља времена, али ово jе наше

Црна Гора одлучна у намjери да баштини западне вриjедности, jер jе за нас то пут коjи нема алтернативу

Задатак Западног Балкана jе да заjеднички истакне значаj присуства Европске униjе на овом подручjу, подсjети да смо дио Европе и покаже да жели да диjели исте демократске принципе и вриjедности. Грађанима Црне Горе дугуjемо Европску униjу, посебно имаjући у виду чињеницу да скоро 80 одсто њих подржава наше чланство – поручио jе министар вањских послова Ђорђе Радуловић на престижноj Дипломатскоj академиjи у Бечу гдjе jе одржао предавање „Западни Балкан – Камен спотицања или дио мозаика коjи недостаjе ЕУ?“.

У jедноj од наjстариjих европских институциjа, посвећених усавршавању дипломата, министар Радуловић jе студентима кроз пет тематских цjелина представио зашто jе приступање ЕУ циљ Црне Горе, затим кораке ка остварењу тог приоритета, наjвеће изазове, очекивања и разлоге због коjих jе Западни Балкан потребан Европскоj униjи.

Цитираjући Жан Пол Сартра риjечима „Можда ће бити љепших времена, али ово jе наше“, шеф црногорске дипломатиjе jе казао да, иако смо свjесни различитих изазова са коjима се суочава ЕУ, као и чињенице да политика проширења ниjе увиjек на врху агенде, jер чланице, приjе свега, треба да кроз међусобне односе и заjедничке одлуке оjачаjу положаj Униjе, ми ипак треба сада да учинимо све са наше стране и покажемо да припадамо Европи.

image

Министар Радуловић на Дипломатскоj академиjи у Бечу

- МВП

- Европска униjа, какву данас познаjемо, са своjих 27 држава чланица и врло специфичним системом одлучивања, не само да се прилагођава промjенама, већ се континуирано развиjа и jача сфере утицаjа на глобалном нивоу. Вjеруjем да вам jе jасно да jе ЕУ временом, од свог оснивања, стално привлачила друге европске земље да jоj се придруже – казао jе шеф црногорске дипломатиjе, додаjући да jе Црна Гора одлучна у намjери да баштини западне вриjедности, jер jе за нас то пут коjи нема алтернативу - казао је Радуловић на предавању.

У свjетлу усваjања нове методологиjе приступа, рекао jе да су владавина права и борба против корупциjе у основи нашег преговарачког процеса. Министар Радуловић jе казао да броj изазова у преговарачком процесу зависи од резултата у области владавине права.

- Ако створите независне институциjе, ако се успjешно борите против корупциjе и организованог криминала, ако имате слободу медиjа, онда ће се изазови смањити. Након тога, у фокусу ће бити економски опоравак и правда, а не подjеле. Наш циљ jе да истраjемо на том путу и покажемо државама чланицама коjе су скептичне по питању проширења, да jе наша геостратешка ориjентациjа jасна и да не желимо само декларативно да будемо дио Униjе – казао jе министар Радуловић, додаjући да jе добар аргумент за то стопостотна усклађеност Црне Горе са Заjедничком вањском и безбjедносном политиком ЕУ.

Сходно томе, вjеруjем да jе учешће земаља Западног Балкана од виталног значаjа у раду Конференциjе о будућности Европе, jер се наша стратегиjа мора чути. Ми нисмо камен спотицања, већ дио мозаика коjи недостаjе ЕУ – казао jе министар Радуловић.

- Када jе риjеч о години приступања Униjи, шеф црногорске дипломатиjе jе рекао да се суштина огледа у процесу, а не о одредишту, те да треба да створимо функционалну државу са владавином права, слободном тржишном конкуренциjом, одрживом економиjом, независним правосуђем и бићемо под окриљем ЕУ - истакао је министар.

Министар Радуловић jе казао да ЕУ и Западни Балкан диjеле одговорност за изградњу мирне, просперитетне и уjедињене Европе.

Улагање у стабилност и просперитет региона заправо jе улагање у безбjедност и будућност Европске униjе, односно Европе у цjелини. Ближа сарадња jе у нашем заjедничком интересу, jер jе то jедини начин да грађанима пружимо економске и социjалне бенефите и сигурност – казао jе шеф црногорске дипломатиjе.

Он jе оциjенио да jе политика проширења jош увиjек жива, те да пролази кроз промjене зависно од тренутка у коjем се о њоj преговара.

Што се тиче Црне Горе, реформске активности у области владавине права означили смо као апсолутни приоритет, не само у контексту даљег напретка у приступним преговорима, већ и када jе у питању укупни напредак црногорског друштва у цjелини. Бољи животни стандард и европски квалитет на свим пољима jе нешто чему сви тежимо, а jедан од наjефикасниjих механизама за постизање тог циља jе процес европских интеграциjа и приступних преговора – поручио jе министар Радуловић.

Нагласио jе да jе Црна Гора jе посебно поносна на посвећеност политици добросусjедства и регионалне сарадње, коjа jе предуслов за напредак наше земље, као и за европски пут циjелог региона.

Свjесни смо изазова коjи нас очекуjу и спремни смо да их риjешавамо у сарадњи са свим актерима у црногорском друштву, стога очекуjемо подршку наших европских партнера на том путу – закључио jе шеф дипломатиjе.

Министар Радуловић jе у Бечу разговарао са директором Дипломатске академиjе Емилом Бриксом. Том приликом, потврђена jе одлична и квалитетна вишегодишња сарадња између двиjе дипломатске академиjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 08:51