Зграда Општине Тиват / - Радио Тиват, илустрација
21/03/2022 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство демантује ДПС: Нетачни наводи да Одбор има ограничена овлашћења

Чињеница да није било примједби на састав Одбора повјереника за Општину Тиват говори да су примјењени критеријуми стручности, искуства и политичког пасивизма општеприхватљив, наводе они

Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија реагује на саопштење: “ДПС Тиват.

ДПС Тиват: Двоструки аршини одлазеће Владе Црне Горе - након распуштања СО Тивту Одбор повјереника, Будви Јавни позив

Рењаговање преносимо интегрално:

Цијенећи значај који ово питање има за јавност, а посебно за грађане Тивта и свих других општина у којима ће ускоро бити формиран Одбор повјереника, важно је нагласити да надлежности овог тијела, као ни начин његовог рада не може ни под којим условима одређивати Министарство јавне управе, дигиталног друштва И медија нити је то наша намјера.  

Ово из разлога што су надлежности Одбора повјереника јасно дефинисане Законом о локалној самоуправи, чланом 185 став 3, који прописује да Одбор повјереника врши функцију скупштине све док се не конституише нова, по сроведеним локалним изборима. 

С тим у вези, потпуно су нетачни наводи да Одбор повјереника има ма каква ограничена овлашћења, усмјерена на доношење ургентних одлука битних за грађане, као И то да МЈУДДМ може на било који начин да импутира овлашћења Одбору повјереника, будући да су надлежности Скупштине јасно прописане чланом 38 Закона о локалној самоуправи. 

Подсјећања ради, овакво законско рјешење у вези Одбора повјереника било је на снази И када се конституисао Одбор повјереника за општину Гусиње 2016. године.

Са друге стране, оно што Министарство има овлашћења да уради је да предложи састав Одбора повјереника, а бринући се да такви предлози буду усклађени са вриједностима доброг И транспарентног управљања, развијена је интерна процедура предлагања кандидата И критеријума за избор, што раније није било случај.

Чињеница да није било примједби на састав Одбора повјереника за Општину Тиват говори да су примјењени критеријуми стручности, искуства И политичког пасивизма општеприхватљиви. 

У случају Општине Будва Министарство је отишло корак даље и објавило јавни позив за самосталну и добровољну пријаву кандидата, водећи се истим критеријумима примјењеним у случају Општине Тиват, само овог пута са циљем примјене инклузивнијег приступа који ће бити практикован у свакој наредној општини уколико додје до распу[тања скупштине. 

Будући да Влада има потпуну аутономију у избору кандидата за чланове Одбора, што је корективна мјера  у односу на чињеницу да су локални парламенти подбацили у извршавању своје функције, расписивање јавног позива за избор чланова Одбора повјереника је изузетан искорак ка транспарентном и мериторно заснованом управљању, на шта је МЈУДДМ, као иницијатор, изузетно поносно.

У  једном смо сагласни са одброницима ДПС –а у СО Тиват, а на шта смо и раније упућивали, а то је да Закон о локалној самоуправи, који је на снази од  2018.године,  има значајна ограничења и мањкавости, која ћемо са партерима у наредном периоду,  кроз иницирање његових измјена и допуна, отклонити. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 09:56