Зграда Министарства одбране / - МОД
31/10/2021 u 11:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство одбране: Именовање Биговића у складу са устаљеном дипломатском праксом

У вези са процедуром именовања и упућивања пуковника Милана Биговића на дужност воjно-дипломатског представника, Министарство одбране саопштава jавности да су поjедини медиjи обjавили нетачан и непотпун податак, навели су из ресора министарке Ињац

У вези са процедуром именовања и упућивања пуковника Милана Биговића на дужност воjно-дипломатског представника, Министарство одбране саопштава jавности да су поjедини медиjи обjавили нетачан и непотпун податак, водећи се изjавом Андриjе Ђукановића.

– Процедуре постављења официра на дужност прописане су Уставом Црне Горе, члан 130 став 3, и у искључивоj су надлежности Савjета за одбрану и безбjедност, а именовање воjно-дипломатских представника Законом о одбрани члан 53а став 2. Након што jе Савjет за одбрану и безбjедност, на предлог министарке одбране, донио Одлуку о именовању пуковника Биговића на сjедници одржаноj 26. августа ове године, а у складу са устаљеном дипломатском праксом, Министарство одбране jе 31. августа посредством Министарства вањских послова затражило „константман”, сагласност земље домаћина – истакли су из ресора министарке Оливере Ињац.

Из Министарства одбране истичу да је позитиван одговор земље домаћина jе, такође, посредством Министарства вањских послова добиjен 24. септембра 2021. године, након чега су отпочеле стручне, материjалне и друге припреме за упућивање на дужност.

– Непосредно након добиjања сагласности, Министарство одбране се, имаjући у виду Закон о парламентарном надзору у области безбjедности и одбране члан 7 став 16 коjим jе прописано да Одбор за безбjедност и одбрану обавља консултативно саслушање воjно-дипломатских представника приjе ступања на функциjу, обратило Одбору са предлогом заказивања консултативног саслушања, коjе jе и одржано 27. октобра ове године. Из наведених чињеница може се jасно видjети да су испоштоване све прописане процедуре за именовање и упућивање пуковника Биговића на дужност воjно-дипломатског представника у Уjедињеном Краљевству, те да jе његово именовање обjављено након окончања законских процедура, а не како се интепретира у изjави Андриjе Ђукановића, коjу су прениjели поjедини медиjи – навели су из овог министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:40