Zgrada Ministarstva pravde  / FOTO: Radoje Živković
11/04/2024 u 13:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Ministarstvo pravde: Otvoreni smo za sve predloge i sugestije tokom javne rasprave

Ministarstvo pravde Crne Gore otvoreno je za sve sugestije i predloge, kako po pitanju zakona o sprečavanju korupcije, za koji je toku javna rasprava, tako i po pitanju svih zakonskih rješenja koja su u postupku izrade.

- mNacrt izmjena i dopuna zakona o sprečavanju korupcije rađen je u radnoj grupi koju čine domaći i međunarodni predstavnici, ekperti Savjeta Evrope, a veoma nam je žao što se i pored nekoliko javnih poziva za učešće nevladinog sektora u radnoj grupi za izradu pomenutog zakona niko nije javio, jer ovo je najbolji dokaz da sve NVO koje se bave pravnom problematikom treba da se uključe. Predlog zakonskog rješenja je proslijeđen Evropskoj komisiji 29. marta, a Venecijanskoj komisiji 2. aprila, čime se naglašava naša posvećenost transparentnosti i saradnja u ovom procesu - navode u saopštenju.

Dodaju da  Venecijanska komisija će krajem ovog mjeseca organizovati poseban sastanak sa svim relevantnim akterima, što dodatno potvrđuje našu želju za uvažavanjem svih stavova i sugestija u cilju donošenja kvalitetnog zakona, što dodatno ukazuje na transparentnost rada Ministarstva pravde povodom izrade ovog zakona, ali i odlučnost da Crna Gora dobije zakon kakav je potreban.

- U skladu sa članom 44 Zakona o sprečavanju korupcije, ističemo da se pokretanje, vođenje i ostala procesna pitanja preduzimaju u skladu sa zakonom koji uređuje upravni postupak, osim ako zakon o sprečavanju korupcije ne predviđa drugačije. Dodati stav da pokrenuti postupci ne mogu biti pokrenuti nakon isteka roka od pet godina propisan je uvažavajući preporuke date u analizama Savjeta Evrope a kojima je ukazano da zakon treba imati rok zastarjelosti za pokretanje upravnog ili drugog pravnog postupka u kojem se odlučuje da li je javni funkcioner prekršio odredbe zakona o sprečavanju korupcije. U skladu s tim, prilikom definisanja roka zastarjelosti za pokretanje upravnog ili drugog pravnog postupka koji se odnosi na kršenje odredbi zakona o sprečavanju korupcije imali smo u vidu odredbe člana 55 Zakona o platnom prometu, kojim je propisano da su pružaoci platnih usluga dužni da dokumentaciju o korisnicima platnih usluga, platnoj transakciji, stanju i promjenama na računu za plaćanje korisnika platnih usluga čuvaju pet godina - ističu iz Ministarstva pravde.

Dodaju da u cilju objektivnog informisanja javnosti važno je naglasiti da predloženi tekst nije, kako se navodi, predlog Ministra Andreja Milovića već radne grup3.

- A  a Ministarstvo pravde ostaje kao i uvijek otvoreno za sve sugestije tako da nije potrebno da se potpisuju peticije i pišu otvorena pisma instituciji koja svoja vrata drži otvorenim za sve zainteresovane strane da aktivno učestvuju u procesu izrade zakona. Ali, ako već nije došlo do saradnje u radnim grupama, apelujemo na sve koji se bave ovim pitanjem da se priključe javnoj raspravi, dostave svoje komentare i sugestije kako bismo unaprijedili predloženo rješenje. Sigurni smo da će zajedničkim naporima Crna Gora dobiti zakonsko rješenje koje će odgovarati potrebama društva i doprinijeti jačanju pravne sigurnosti i borbe protiv korupcije. Ministarstvo pravde Crne Gore ostaje posvećeno ovom važnom cilju i zahvaljuje svima koji doprinose ovom procesu - zaključuju u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 13:01