Петар Марковић / - DUSKO MILJANIC
20/10/2021 u 12:13 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство представља амбасадоре: Ево ко је Петар Марковић

Као стипендиста Ерасмус Мундус програма двојног доктората Европске комисије, како додају, докторске студије похађао је на Слободном универзитету у Бриселу и ЛУИСС универзитету у Риму

Мисија Министарства вањских послова је да, осим каријерних дипломата, Црну Гору представљају и личности које су оствариле запажене професионалне резултате у одређеној области. Један од таквих примјера је и нови шеф Сталне мисије Црне Горе при Европској унији Петар Марковић, саопштили су из Министарства вањских послова.

 - Марковић је гостујући професор у Бриселу и дугогодишњи познавалац европских политика, чије знање је утемељено на академском образовању, сталном усавршавању, као и радном искуству у реномираним образовним кровним европским невладиним институцијама.  Петар Марковић је дипломирао међународне односе на Факултету политичких наука Универзитета у Београду, а мастер студије на енглеском језику из области европског права завршио је на Правном факултету београдског Универзитета, на тему „Европска служба за вањске послове: Обликовање постнационалног дипломатског система“ - наводе они.

Као стипендиста Ерасмус Мундус програма двојног доктората Европске комисије, како додају, докторске студије похађао је на Слободном универзитету у Бриселу и ЛУИСС универзитету у Риму.

 - Додатно, уз стипендију белгијско-британске фондације Wиенер-Анспацх, четврту годину докторских студија провео је на Универзитету у Оксфорду, активно учествујући у раду Центра за европске студије и југоисточну Европу. Докторску тезу „Демократски дефицит Европске уније и транснационална демократска политичка култура“ одбранио је 2019. године у Бриселу и Риму - наводе они.

Петар Марковић је до јула ове године био ангажован у Фиренци, у Школи за транснационално управљање Европског универзитетског института (ЕУИ), најзначајнијег постдипломског института из области европских студија.

 - Као добитник престижне стипендије Полицy Леадер Феллоwсхип, глобалног програма који пружа јединствену прилику младим професионалцима из цијелог свијета да додатно развију свој препознати приступ јавним политикама, професионалне вјештине и лидерски потенцијал, шест мјесеци је радио на пројекту који се тиче иновирања концепта и правног оквира грађанства ЕУ, с посебним освртом на тзв. будуће грађане Уније – држављане земаља у процесу приступања Европској унији - истичу они.

Претходно, у 2020. и 2021. години, обављао је функцију Координатора за обуке о правима грађана ЕУ у Европској служби за грађанску акцију у Бриселу, а од 2018. до 2020. године био је директор ЕЦИТ Фондације у истом граду. 

Његов рад препознат је од стране Европске комисије која га је 2018. године позвала да као један од 27 успјешних вођа тхинк танк-ова на простору Уније похађа Лидерску академију ЕК на којој се са највишим званичницима расправљало о будућности Европе. 

У току 2013. године, Марковић је као представник академске заједнице (УДГ) био члан Радне групе за припрему и вођење преговора о приступању Црне Горе Европској унији за Поглавље 31 о вањској, безбједносној и одбрамбеној политици. 

Такође, раније је био ангажован у Центру за европске интеграције Београдске отворене школе гдје је био задужен за управљање пројектима обука јавне администрације Србије из области европских интеграција. 

 - Петар Марковић је гостујући професор на Бриселској школи управљања фламанског Слободног универзитета у Бриселу гдје је на енглеском језику предавао предмете: Политички систем Европске уније, ЕУ приступ демократизацији и људским правима (укључујући и политику проширења) и Историја Хладног рата - додају они.

Прије ступања на дужност амбасадора, Марковић је био ангажован као научни сарадник на франкофоном Слободном универзитету у Бриселу на којем је докторирао. Прије одласка на докторске студије, Марковић је од 2012. до 2014. године био сарадник у настави на Хуманистичким студијама Универзитета Доња Горица на предметима: Модерне политичке идеологије, Савремене политичке теорије, Политичка култура, Теорије међународних односа, Етика. 

Један је од организатора и редовних говорника Дана Европске грађанске иницијативе (ЕЦИ Даyс) Европског економског и социјалног комитета (ЕЕСЦ). Осим бројних предавања на европским универзитетима, писао је о Црној Гори и Европској унији за Лондон Сцхоол оф Ецономицс анд Политицал Сциенце (ЛСЕ), Роyал Унитед Сервицес Институте фор Дефенце анд Сецуритy (РУСИ), Политицал Цритиqуе.

 - Завршио бројне обуке међу којима издвајамо оне из области међународне политике и послова ЕУ, стратешких комуникација, дигиталне дипломатије, транснационалног преговарања и транзиционе правде. Осим континуираног усавршавања, Марковић је велики љубитељ музике и свира клавир - закључују из Министарства.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:15