/ - Фото: РТЦГ (ilustracija)
12/12/2021 u 19:39 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: У једној грани спорта може постојати само један савез

Додају и да је Министарство спорта и младих уписало и финансирало Јудо савез Црне Горе, што је довело до постојања два савеза у овој грани спорта у исто вријеме, што је Законом о спорту императивно забрањено

Имајући у виду вишегодишњу организациону проблематику џудо спорта у Црној Гори, старјешина органа Управе за спорт и младе преузео је одговорност, са циљем да се посљедице санирају, неправилности отклоне, а незаконитости процесуирају, саопштили су из Министарства просвјете, науке, културе и спорта поводом навода Џудо савеза Црне Горе из којег тврде да их је в.д директора Управе за спорт и младе Марко Беговић бесправно и мимо закона избрисао.

Из МПНКС наводе да су обављени разговори са представницима све три струје, као и са спортистима, а у наредном периоду су, како кажу, у плану састанци и са представницима клубова и тренера. Додају и да је консултована струка, док је унутар Управе за спорт и младе формиран тим који је припремао приједлог рјешења у складу са пресудама надлежних судских инстанци.

-Наиме, пресудама се указује на незаконито поступање тадашњег Министарства спорта и младих, јер је у овој правној ствари законска норма јасна и недвосмислена - у једној грани спорта може постојати само један савез. Сходно томе, није се смјело ући у поступак оснивања и уписа Јудо савеза Црне Горе у Регистар спортских организација. Тадашњи јавноправни орган био је дужан да такав захтјев одбије, сходно закону, посебно из разлога што је пред Управним судом у то вријеме већ покренут судски спор тужиоца Джудо савеза Црне Горе, тада кровне спортске организације у области џудо спорта, против туженог Министарства спорта и младих- наводе из МПНКС.

Како су казали, Джудо савез јесте избрисан из Регистра у вријеме када се захтијевало оснивање Јудо савеза, међутим, сама околност да је управни спор по том питању већ био покренут, није законски дозвољавала оснивање новог савеза у џудо спорту с обзиром да се није могао знати исход напријед поменутог судског спора, односно да ли ће оспорено рјешење Министарства спорта и младих о брисању Джудо савеза суд поништити или не.

-Министарство спорта и младих било је дужно да пође од законске претпоставке која се односи на посљедице поништења рјешења Министарства у управном спору којим је Джудо савез брисан из Регистра спортских организација (што се на крају и десило), а које подразумијева враћање Джудо савеза Црне Горе у правни промет, као спортске организације. Да би јавности било јасно - поништење рјешења о брисању елиминише чињеницу да је савез брисан из Регистра спортских организација- наводе у саопштењу.

Додају и да је Министарство спорта и младих уписало и финансирало Јудо савез Црне Горе, што је довело до постојања два савеза у овој грани спорта у исто вријеме, што је Законом о спорту императивно забрањено.

-Да би се превазишла настала проблематика, а у циљу поштовања закона и судских пресуда по којима је обавезна да поступа, Управа за спорт и младе избрисала је Јудо савез из Регистра спортских организација, како би се Джудо савезу, као спортској организацији, омогућило да у даљим поступцима остварује своја права и обавезе као једини национални спортски савез, у складу са законом- наводи се у саопштењу МПНКС.

Тврде да је вријеме појединаца који су са својих позиција одлучивали без ограничења и контроле је прошло.

-Сви клубови уписани у Регистар спортских организација бираће своје представнике, а Управа за спорт и младе поштоваће организациону, функционалну и финансијску аутономију спортског покрета у Црној Гори. Како се за само два мјесеца стало на крај политизацији спорта, тако више нема простора за пријатељства, нити за неформалне односе, чији актери се позивају на част и поштење, док наши спортисти и спортски радници бивају изопштени из процеса доношења одлука. Спортисти и спортски радници биће сачувани од било којег вида даље институционалне дискриминације, па будите сигурни да ће се џудистима омогућити оно што нијесу имали у дужем временском периоду – праведност, професионалан и предвидљив третман. На концу, свако има право да преиспитује све одлуке, рјешења или поступања Управе за спорт и младе. Све ове године, наше прегалаштво је било усмјерено на слободу говора спортиста и спортских радника, на њихову борбу за своја права и активно учешће у процесу доношења одлука- закључили су.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 03:34