/ ZASTAVA CRNE GORE - LAZAR RUZIC
20/05/2022 u 13:53 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Србија има богату историју, не служи јој на част да се кити историјом Црне Горе – „туђим перјем“

Србија има богату историју и уз сво разумијевање за прекиде које су имали и други народи, не служи јој на част да се кити историјом Црне Горе – „туђим перјем“, наводе из МВП

Министарство вањских послова Црне Горе огласило се саопштењем у којем "осуђује крађу историје и идеолошко памфлетистичко тумачење црногорске историје које се налази на интернет адресама амбасада Републике Србије".

Саопштење преносимо интегрално:

Министарство вањских послова Црне Горе оштро осуђује крађу историје и идеолошко памфлетистичко тумачење црногорске историје које се налази на интернет адресама амбасада Републике Србије.

Србија има богату историју и уз сво разумијевање за прекиде које су имали и други народи, не служи јој на част да се кити историјом Црне Горе – „туђим перјем“.

У циљу даљег развоја добросусједских односа Црне Горе и Републике Србије и европске будућности наших грађана чија едукација не треба да зависи од било које идеолошке интерпретације, тражимо од надлежних органа Републике Србије да уклоне са своје интернет странице нетачне информације које се тичу Црне Горе. Нетачне и идеолошке интерпретације историје друге државе јесу одраз незрелости а најприје недобронамјерности, када су у питању добросусједски односи.

Нажалост, наводе са интернет презентације амбасада Републике Србије не можемо сматрати обичним пропустом, већ свјесном намјером оних који кроз своје политичко дјеловање и даље баштине принципе великосрпске идеологије. Вјерујемо да није потребно много подсјећања на погубност ове идеологије која је нанијела многа зла свим државама региона, укључујући и саму Републику Србију.

Још једном позивамо политички врх Републике Србије да будућности ради прихвате прошлост и садашњост таквима какве јесу, а не да их тумаче онако како то одговара појединим идеолошким и псеудо научним обрасцима партија на власти.

Такође, будућности ради, позивамо их да коначно прихвате утемељену историјску чињеницу о вишевјековној независности црногорске државе која се као самостални правни ентитет развијала упоредо са свим осталим европским државама.

На крају, истичемо да Црна Гора искрено жели да развија добросусједске односе са Републиком Србијом, али у оквирима принципа савременог свијета и свијета Европске уније, а не кроз искривљену идеологију „српског света“.

Свеукупни односи Црне Горе и Републике Србије морају се заснивати на обавезном међусобном поштовању не само граница и немијешања у унутрашње ствари, већ и надужном поштовању историјски утемељених чињеница.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 12:37