Дебата о будућности Европе / - GOV.ME
16/05/2022 u 06:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министри ЕУ данас о Црној Гори, Балкану и рату у Украјини

Најава састанка објављена је на сајту Савјета ЕУ

Водеће дипломате ЕУ требало би да се састану данас како би разговарали о најновијим дешавањима у вези са ратом у Украјини и подршком Европске уније земљама Западног Балкана. Министри спољних послова 27 земаља процијениће ситуацију и утицај украјинског рата на регион западног Балкана. 

Министри спољних послова земаља Западног Балкана, Црне Горе, Србије, Косова, Албаније, Сјеверне Македоније и Босне и Херцеговине - придружиће се својим колегама из ЕУ на одвојеној сједници. Најава састанка објављена је на сајту Савјета ЕУ. 

Разговори ће се усредсредити на то како ЕУ може да помогне својим партнерима да буду отпорнији и да се носе са руском агресијом у Украјини, која, како се истиче, озбиљно утиче на њихову економију и безбједност, рекао је новинарима високи званичник ЕУ, који је желио да остане анониман.

Министри спољних послова ЕУ ће такође говорити о одговору савеза на рат у Украјини, са посебним интересовањем за план да се помогне Украјини у извозу својих усјева обуздавањем руске блокаде Црног мора, јавила је Анадолија. 

На дневном реду биће и најновији предлог високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Жозепа Бореља да се Украјини понуди додатних 500 милиона еура војне помоћи.

Министри ће такође наставити разговоре о шестом пакету санкција Русији који је прошле недјеље предложила Европска комисија, а који укључује планове о увођењу ембарга на нафту. 

Према ријечима званичника ЕУ, непредвидиво је да ли ће се водеће дипломате моћи договорити о рестриктивним мјерама, 

Украјински и канадски министри спољних послова разговараће и са министрима спољних послова ЕУ на одвојеној сједници.

Портал РТЦГ

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 20:11