Миодраг Лекић / - Демос
24/06/2021 u 14:04 h
Mili PrelevićMili Prelević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Миодраг Лекић мјера притиска на Кривокапићеву владу, Демократе и ГП Ура

Према незваничним сазнањима портала Дана реконструкција би подразумијевала смјену најмање једног министра у Кривокапићевој Влади, отварање још једног министарства и именовање још једног потпредсједника Владе који би био задужен за политички систем

Данашњи састанак предстваника партија која чине скупштинску већину поводом кризе Владе, требао би да донесе одговоре на неколико питања, а најважније је да ли ће доћи до промјена у Влади или ће бити расписани ванредни парламентарни избори.

Мјера притиска на дио учесника у разговорима свакако је потенцијална могућност да Демократски фронт затражи рушење Владе Здравка Кривокапића, ако других могућности не буде, али у тој операцији ДФ би морао да добије помоћ Миодрага лекића, посланика и лидера Демоса Миодрага Лекића. Не само зато што је он један од иницијатора, узт предсједника СНП-а Владимира Јоковића, данашњег састанка, већ зато што је он прихватљив за све учеснике у дијалогу, и што може имати кључну улогу у евентуалној смјени Владе.

Судећи по реакцијама представника партија протеклих дана нико није баш расположен за ванредне изборе, али је Демократски фром веома заинтересован за реконструкцију Кривокапићевог кабинета. Да би успјели у томе морају имати довољну снагу, коју предвиђа и Устав Црне Горе. Члан 107 Устава предвиђа да Скупштина може изгласати неповјерење Влади.

- Предлог да се гласа о неповјерењу Влади може поднијети најмање 27 посланика - јасан је Устав који у истом члану каже да ако је Влада добила повјерење, потписници предлога не могу поднијети нови предлог за гласање о неповјерењу прије истека рока од 90 дана.

Игром случаја, или је то судбина Владе, Демократски фронт у Скупштини има управо 27 посланика.

Проблем ДФ-а је, међутим, што је Марко Милачић, предсједник Праве Црне Горе, већ саопштио да је против рушења Владе. Тако их остаје 26.

На другој страни предсједник Демоса Миодраг Лекић је био у посљедње вријеме најоштрији критичар Здравка Кривокапића и очекује се да он буде 27 недостајући посланик, који би могао да потпише иницијативу за смјену Владе.

- Црна Гора је уморна од ауторитарних вођа које су наређивале и када би се неки министар елиминисао, ту не би била само оставка, слале би се мафијашке поруке. Ово је превршило сваку меру, ово је ударац прије свега Влади, да је вођена од оваквог профила потпуно недостојног за вођење државних послова. И ако сам до сада тактизирао и дипломатисао, лоше се осећам да подржавамо човека који је недорастао и који је пласирао такав простаклук који му ја саветујем да пласира у друштву своме. Ово му није друштво, ово је стицај околности. Прелазимо преко скандала од изјава, каже да га једино занима аманет од митрополита, нема Устава, нема политичке културе, државне културе... Ништа није усмерено против Владе, ја молим да овај кловн, пајац политички, нема више подршку ове већине. Моју извесно нема, био је јасан Лекић. на сједници Скупштине Црне Горе.

Зато ће бити врло занимљиво како ће тећи разговори представника скупштинске већине. Демократе и ГП Ура су већ саопштили да нису за рушење Владе, али да је могућа реконструкција. Демократски фронт је био много оштрији, али је извјесно да ће бити и рационални и пристати на евентуалну реконструкцију.

До промјена мора доћи и ту је кључна улога Лекића у преговорима који почињу данас. Он је својим иступом у Скупштини показао и да нису само Демократски фронт и ПзП против премијера већ да и у другим посланичким клубовима има оних који су незадовољни. То незадовољство треба да доведе најмање до реконструкције Владе.

Према незваничним сазнањима портала Дана реконструкција би подразумијевала смјену најмање једног министра у Кривокапићевој Влади, отварање још једног министарства и именовање још једног потпредсједника Владе који би био задужен за политички систем.

Данас, на би састанку, представника партија које су на власти у Црној Гори, требало да почне разрјешење кризе Владе, али и парламентарне кризе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:20