СА САСТАНКА / - ФОТО: МВП
07/01/2022 u 16:28 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Мишуровић: Кроз дијалог до деескалације ситуације на границама Украјине

Државни секретар Мишуровић је истакао забринутост због дешавања на границама Украјине и потребу да се, кроз дијалог, дође до деескалације тренутне ситуације, саопштено је из Министарства

Државни секретар Министарства вањских послова амбасадор Љубомир Мишуровић учествовао је данас на ванредном онлајн састанку министара вањских послова НАТО. Шефови дипломатија НАТО држава чланица су на данашњем састанку разговарали о руском гомилању војске на границама Украјине и ширим питањима за европску безбједност, саопштено је из Министарства вањских послова.

Мишуровић је истакао забринутост због дешавања на границама Украјине и потребу да се, кроз дијалог, дође до деескалације тренутне ситуације.

- С тим у вези, поздравио напоре САД и предстојеће билатералне разговоре с Русијом, као и одржавање Савјета НАТО-Русија 12. јануара. Поновио пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине унутар њених међународно признатих граница - навели су у саопштењу.

Како додају из МВП, министри су још једном истакли озбиљну забринутост због нагомилавања руске војске у и око Украјине посљедњих мјесеци и позвали Русију на даљу деескалацију и дијалог, као и транспарентност својих војних активности.

- НАТО ће, с друге стране, наставити да блиско сарађује с релевантним актерима и другим међународним организацијама, укључујући ЕУ и предузеће све неопходне мјере да обезбједи безбједност свих НАТО савезника.

Такође, остаће отворен за дијалог с Русијом на бази реципроцитета уз пуно поштовање принципа и докумената на којима се заснива европска безбједност када је ријеч о руским предлозима -  истичу у саопштењу.

Министри су поновили да би свака даља агресија на Украјину имала значајне посљедице и, с тим у вези, исказали пуну подршку територијалном интегритету и суверенитету Украјине.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

18. maj 2022 05:48