blagota mitric / - DAN
20/09/2022 u 15:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mitrić: Đukanoviću se može da ne da mandat, ali ne može da raspusti Skupštinu

Mitrić u izjavi za portal Dana ističe da je nova - stara parlamentarna većina pogazila svoj osnovni princip koji glasi: "Ništa se nismo dogovorili dok sve ne dogovorimo"

Bivši predsjednik Ustavnog suda i profesor ustavnog prava dr Blagota Mitrić kaže da je formalno - pravno predsjednik Crne Gore imao zakonsku mogućnost da ne da mandat Miodragu Lekiću jer nije ispoštovana procedura.

Mitrić u izjavi za portal Dana ističe da su inače sva imenovanja od smjene vlade Zdravka Krivokapića neustavna, kao i imenovanje za premijera Dritana Abazovića.

- Tako bi bilo neustavno i davanje mandata Miodragu Lekiću, a Đukanović je mogao to da uradi. U nekoliko navrata crnogorski predsjednik je rekao da ga je Dritan Abazović uvjerio da ima većinu u Skupštinmi i da zato nije tražio potpise, ali i istakao da će ubuduće davati mandat onima koji donesu potpise najmanje 41 poslanika. To nova-stara većina nijue uradila, već su i govorili da Lekić ima samo verbalnu podršku. Očigledno Đukanović nije povjerovao predsjedniku Nopve srpske demokratije i jednom od lidera Demokratskog fronta Andriji Mandiću, da Lekić ima podršku 41 poslanika - kaže Mitrić.

Na drugoj strani bivši predsjednik Ustavnog sufda naglašava da Đukanović može Skupštini samo da predloži skraćenje mandata ali ne i da je raspusti.

- Ako Skupština ne usvoji predlog predsjednika države biće status kvo, odnosno sadašnja Vlada Dritana Abazovića nastavlja da obavlja svoju funkciju sve do redovnih parlamentarnih izbora - kaže Mitrić.

On ukazuje i na neprincipijelnost parlamentarne većine.

- Nova - stara parlamentarna većina pogazila svoj osnovni princip koji glasi: "Ništa se nismo dogovorili dok sve ne dogovorimo", a nisu se dogovorili ni oko čega, osim oko Miodraga Lekića. Vrlo neprincipijelno . kaže Mitrić

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 09:51