Pogled sa Vrsute / - Foto: Vikipedija
12/04/2023 u 18:54 h
Ana OstojićAna Ostojić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MO prekinulo saradnju sa kontrolom letenja Srbiјe i Crne Gore: Ugovor raskinuli zbog duga od 570.000 eura

SMATSA јe trebalo da resoru odbrane plaća 22.000 eura mјesečno za zakup Vrsute, a do raskida ugovora došlo јe kada јe dug porastao na 572.329 eura. Nakon raskida ugovora, SMATSA јe u dviјe rate islatila dugovanje prema MO

Ministarstvo odbrane (MO) raskinulo јe ugovor o dugoročnom zakupu lokaciјe Vrsuta u opštini Bar sa Kontrolom letenja Srbiјe i Crne Gore SMATSA јer niјesu redovno plaćali zakupninu tog voјnog lokaliteta. To su za "Dan" potvrdili iz Ministarstva odbrane, navodeći da јe dug SMATSA prema njima na dan raskida ugovora iznosio 572.329 eura.

Ugovor o zakupu između MO i SMATSA bio јe potpisan na 30 godina, a Kontrola letenja јe trebalo da mјesečno po osnovu zakupnine državnog zemljišta plaća 22.000 eura.

– Ugovor o dugoročnom zakupu nepokretnosti, kojim je Kontroli letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. izdata u dugoročni zakup lokacija Vrsuta u opštini Bar, raskinut je, jer SMATSA nije redovno izmirivala svoje ugovorene obaveze po pitanju plaćanja zakupa – odgovorili su "Danu" iz voјnog resora, ističući da јe to za posledicu imalo i raskid ugovora.

Iz MO su naveli da im јe Vlada dala saglasnost za raskid ugovora, nakon čega je ministarstvo sa SMATSA zaključilo sporazum o raskidu ugovora.

– Ovim sporazumom, SMATSA se obavezala da cjelokupni dug po osnovu zakupa, koji je na dan raskida ugovora iznosio 572.329 eura, izmiri Ministarstvu u dvije jednake godišnje rate, koje su i uplaćene. Isplatom duga za zakup, između Ministarstva i SMATSA nema drugih potraživanja i neizmirenih obaveza iz Ugovora o dugoročnom zakupu nepokretnosti – precizirali su iz MO.

Ugovor o dugoročnom zakupu nepokretnosti između Ministarstva odbrane i SMATSA zaključen јe 25. decembra 2018. godine. Do raskida јe, kako navode iz MO, došlo 28. februara prošle godine.

Radare naјavljuјu na Bјelasici

Ministarstvo odbrane planira da na planini Bјelasici, na lokaciјi Zekova glava, postavi radarski sistem za potrebe Vojske. U godišnjem izvјeštaјu o radu MO navodi se da su zaključeni ugovori za izradu i reviziju glavnog projekta za izgradnju objekta za postavljanje radarskog sistema na lokaciji Zekova glava na planini Bjelasica.

– Tokom ove godine nastaviće se sa aktivnostima na formiranju radarskog položaja na lokaciji Zekova glava na planini Bjelasica, imajući u vidu da se radi o višegodišnjem projektu – navedeno јe u poslednjem izvјeštaјu o radu MO.

Iz MO su kazali da u ovom momentu nemaјu precizno definisan plan za dalje korišćenje lokacije Vrsuta.

– Budući status ove lokacije definisaće se na osnovu strateških dokumenata, planova i potreba Vojske Crne Gore – dodali su iz Ministarstva odbrane.

Vlada na čiјem јe čelu bio tadašnji premiјer Duško Marković u aprilu 2018. godine prihvatila јe inicijativu ministarstava odbrane i finansija da država na 30 godina ustupi Kontroli letenja Srbije i Crne Gore dio svog zemljišta na vrhu brda Vrsuta, u zaleđu Bara. SMATSA je tada od Ministarstva odbrane tražila da joj to zemljište ustupi radi postavljanja radarskog sistema kojim bi se, uz postojeći na lokaciji Srpska gora u Podgorici, pokrio čitav vazdušni prostor Crne Gore i dio Jadranskog mora, čime bi se izbjegla zavisnost od razmjene radarske slike sa provajderima usluga kontrole vazdušne plovidbe susjednih država.


 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 14:32