FOTO: Skupština / - FOTO: SKUPšTINA
21/03/2023 u 20:24 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Moguć novi postupak za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav

Skupštinska većina pokrenula je prvo takav postupak zbog Đukanovićevih izjava tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021.

Parlamentarna većina razmatra mogućnost da inicira Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav raspuštanjem crnogorskog parlamenta.

Prema nezvaničnim saznanjima Portala RTCG, sjednica Skupštine na kojoj bi se o tom predlogu moglo glasati bila bi održana već krajem marta. Predlog se šalje Ustavnom sudu.

To bi bio treći predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje je li Đukanović povrijedio Ustav, pokrenut nakon parlamentarnih izbora 2020. godine.

Skupštinska većina pokrenula je prvo takav postupak zbog Đukanovićevih izjava tokom ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju 2021. godine.

Drugi predlog predat je nakon što je odbio da da mandat Miodragu Lekiću za sastavljanje 44. Vlade.

Crnogorski predsjednik 16. marta raspustio je Skupštinu a potom je 17. marta raspisao izbore za 11. jun.

Poslanici parlamentarne većine predali su 17.marta Ustavnom sudu Predlog za ocjenu saglasnosti ukaza o raspuštanju Skupštine koji je donio Đukanović.

Njome 41 poslanik traži od Ustavnog suda da donese privremenu mjeru kojom će suspendovati odluku predsjednika do trenutka kada bude izabran novi šef države na izborima i on bude stupio na dužnost.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. jun 2023 15:02