/ FOTO: HRT/SCREENSHOT
07/10/2021 u 10:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Монтгомери: Страхујем од нових сукоба на Балкану

Бивши амерички амбасадор у Хрватској сматра да Европска унија не пружа помоћ и подршку какву би требала за цијелу балканску регију

Бивши амерички амбасадор у Хрватској Вилијам Монтгомери, гостујући на ХРТ-у, рекао је како се плаши да би на Балкану могло бити нових сукоба, с обзиром на то да ниједан од проблема у балканским земљама није ријешен, преноси РТЦГ.

- А проблем је што то више не привлачи пажњу свијета. Мислим да је деведесетих ово било главно мјесто у свијету на које су наши челници усмјеравали пажњу. Данас више није тако, а не вјерујем да те државе саме могу ријешити питања која их муче. На свим су странама осјећаји тако узбуркани да не видим рјешења- рекао је Монтгомери у емисији 1 на 1 на ХРТ-у.

Сматра да Европска унија не пружа помоћ и подршку какву би требала за цијелу балканску регију.

- Мислим да овдје људи на неки начин каскају за другим земљама Европе у својим становиштима. Не треба заборавити да су Њемачка и Француска вјековима ратовале и тек су након Другог свјетског рата престале. То ће се догодити и овом региону, али требаће времена. Ипак, што је најважније, за то ће бити потребна помоћ прије свега Европске уније, јер ова регија не може успјети сама. Треба пуну подршку запада, САД-а и ЕУ како би се с временом збиле те промјене- казао је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 20:02