Света Гора / - Грчки медији
30/09/2021 u 19:06 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Можда и није прекршио закон: Кривокапићев пут на Свету Гору коштао мање од 50 еура?

Приликом путовања у Свету Гору потребно је само платити дозволу за боравак

Агенција за спрјечавање корупције истражује путовање премијера Здравка Кривокапића на Свету Гору, које је платио грчки почасни конзул Васили Апостолопоулос. Уколико се узме у обзир да је премијер путовао из Солуна, он није морао да прекрши Закон и потроши више од 50 еура на поклоничко путовање.

Кривокапић је уочи пута у Свету Гору био већ у Солуну, гдје је отворио Конзулат Црне Горе, а из тог града трошкови путовања, када се све сабере, не премашују 35 еура.

Грчки конзул морао је да плати само превоз бродом који у оба смјера који износи 10 еура, и дозволу за боравак на Светој Гори или Diamonitirion. Цијена ове дозволе је 25 еура, а боравак и храна на Светој Гори су бесплатни.

Диамонитирион или дозволу за боравак издаје Свештена епистасија Свете Горе (извршни орган Свештене општине – институционализоване заједнице свих 20 светогорских манастира) преко своје поклоничке канцеларије .

Премијер је само морао да из Солуна крене у Урануполис, гдје би се бродом упутио ка Светој Гори.

Посјетимо, премијер Кривокапић jе отпутовао у Солун 17. септембра, док је на Светој Гори био наредног дана. Посјетио је и светогорски манастир Ватопед, гдје се састао са и гуманом Јефремом, од ког је тражио благослов. 

Са премијером у посјети је и министар пољопривреде Александар Стијовић, а премијер је са игуманом манастира размијенио и поклоне.

Из Владе су након писања медија поручили да је тропкове платио конзул.

 - Смјештај такође није изискивао никакве трошкове, већ је чином традиционалног гостопромиства обезбијеђен од стране светогорских домаћина -  казали су из Владе.

Они су тада казали да се премијер вратио у Црну Гору 19. септембра, и наглашавају да ова Влада никада није и никада неће организовати, науштрб грађана, тајанствена путовања и мистериозне летове, а у сврху реализације личних потреба или интереса њеног предсједника или било ког министра.

Шта каже Закон о примању поклона

Јавни функционер, у вези са вршењем јавне функције, не смије примити новац, хартије од вриједности или драгоцјени метал, без обзира на њихову вриједност.

Он, у вези са вршењем јавне функције, не смије примати поклоне, осим протоколарних и пригодних поклона.

Протоколарним поклоном сматра се поклон представника друге државе или међународне организације који се даје приликом посјете, гостовања или у другим приликама, као и други поклон дат у сличним приликама.

Пригодним поклоном сматра се поклон у вриједности до 50 еура. Ако јавни функционер у току једне године прими више пригодних поклона од истог поклонодавца, укупна вриједност тих поклона не смије прећи износ од 50 еура, а ако у том времену прими пригодне поклоне од више поклонодаваца, вриједност тих поклона не смије прећи износ од 100 еура.

 - Забрана, односно ограничење из ст. 1 и 2 овог члана, односи се и на брачног и ванбрачног супружника и дјецу јавног функционера уколико живе у заједничком домаћинству, ако је примање новца, хартија од вриједности или драгоцјених метала и поклона у вези са јавним функционером, односно вршењем јавне функције. Вриједност поклона рачуна се према његовој тржишној вриједности на дан пријема поклона - каже Закон.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 22:22