Инес Мрдовић / SRDJAN_BOLJEVIC
12/12/2021 u 11:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мрдовић: Прво расправа о Маршаловом плану, па онда о повјерењу Влади

АСП указуjе да би власт морала да покаже да су jоj грађани на првом мjесту, односно тиме што ће се прво гласати о сету социjалних закона, па тек онда о неповjерењу Влади

Било би опортуно и у интересу грађана да предсjедник парламента Алекса Бечић, уочи сjутрашњег засjедања парламента, иницира хитну сjедницу колегиjума како би био измиjењен дневни ред, с циљем да посланици прво расправљаjу и гласаjу о сету закона из пакета Маршаловог плана, другим социjалним предлозима и буџету, па тек на краjу о повjерењу Влади, каже Инес Мрдовић из Акције за социјалну правду.

- Све друго било би стављање грађана у позициjу талаца због политичких надгорњавања у владаjућоj већини и у позициjу жртава због могуће политичке корупциjе, што би могло распршити наде хиљада и хиљада становника ове земље да ће им од наредне године бити увећане зараде или пензиjе - наводи се у саопштењу.

Наиме, Устав прописуjе да jе изгласавање неповjерења Влади jедан од четири начина престанка њеног мандата, док такође дефинише да предсjедник Црне Горе расписуjе изборе за Скупштину.

- Уколико би сjутра било изгласано неповjерење Влади Здравка Кривокапића, не постоjи никакво правно ограничење да актуелни црногорски предсjедник Мило Ђукановић, уjедно и лидер опозиционе Демократске партиjе социjалиста, врло брзо не распише нове изборе за Скупштину Црне Горе - наводи Мрдовић.

Будући да су из владаjућих партиjа наjавили да неће подржати изгласавање неповjерења Влади, али и да не искључуjу политичку корупциjу, одговоран однос према грађанима би значио да прво почну расправу и гласаjу о оним законским рjешењима, коjи треба да грађанима донесу бољитак.

- У том смислу jе кључни предлог да од наредне године наjнижа зарада у земљи буде 450 еура, умjесто досадашњих 250 еура, док су предати и предлози за увећањем минималне пензиjе, коjа сада износи свега 147 еура, а прима jе око 16 хиљада пензионера. То jе све створило огромна очекивања код грађана да од наредне године више приходуjу и имаjу бољи животни стандард - сматра Мрдовић.

Поред тога, истиче да је значаjан и предлог за увећањем стопе пореза на добит, коjа jе годинама наjнижа у Европи, и jедан jе од разлога да броjне фирме нагомилаjу стотине милиона еура профита, умjесто да jе кроз већи порез дио завршио у државноj каси. Иако jе предложена стопа увећања пореза на добит морала бити виша, свакако jе проjектован помак у том смислу.

- АСП указуjе да би, у контексту наjављене расправе о неповjерењу Влади, власт морала да покаже да су jоj грађани на првом мjесту, тако што ће се избjећи свака могућност да постану жртве потенциjалне политичке корупциjе, коjа jе у прошлости била доста честа, односно тиме што ће се прво гласати о сету социjалних закона, па тек онда о неповjерењу Влади - пише у саопштењу.

Напомињу и да они коjи о томе одлучуjу мjесечно приходуjу до двиjе хиљада еура, што jе осам тренутних минималних зарада, или, рецимо, 13 наjнижих пензиjа у земљи, па би морали добро да размисле шта jе то у интересу грађана, а шта ниjе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 10:39