/ - Данило Мрваљевић
19/11/2021 u 13:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Мрваљевић: Грађанин треба да буде контролор рада локалне управе

Неефикасно поступање органа локалне самоуправе су обиљежја тридесетогодишње владавине ДПС и њених старих и нових сателита, навео је он

Данило Мрваљевић (Демократска ЦГ) саопштио је да неефикасно поступање органа локалне самоуправе, неефикасни механизми одговорности и непродуктиван процес рада у систему локалне управе главна су обиљежја  тридесетогодишње владавине ДПС и њених старих и нових сателита, када је у питању организација и руковођење у Пријестоници.

- Функционалност локалне администрације је на ниском нивоу, што узрокује велике трошкове за грађане и привреду. Политика партијског запошљавања је довела до немогућности запошљавања стручног кадра, али и до негативне селекције кадра која даље урушава слику о јавном сектору у очима грађана. Локалну управу оптерећују хаос у институцијама и нетранспарентност у раду. Лоша систематизација радних мјеста, уподобљена партијским жељама ДПС-а, а не стварним потребама. Недостатак подршке приликом запошљавања лица са инвалидитетом у органима локалне управе. Локални економски развој се не планира на стратешки начин. Не постоји Канцеларија за младе, која би се у континуитету бавила креирањем и спровођењем омладинске политике. Годинама и деценијама није урађено ништа по питању рјешавања стамбених питања запослених...- навео је он.

Како је појаснио, порд осталог, јавну управу треба обликовати према принципима Европског модела управе.

- У том смислу управне структуре, поступци и управна култура почиваће на принципима европског модела управе. Демократе се залажу за увођење услужно-орјентисаног концепта рада у локалну управу. Грађанин треба да буде контролор и покретач рада локалне управе- поручио је, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 12:34