Boris Mugoša / IVAN PETROVIC-IPE
21/03/2023 u 14:16 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mugoša: Nastavlja se antievropsko djelovanje nelegitimne parlamentarne većine

Mugoša ukazuje da su poslanici ponovo izglasali normativna rješenja uz jasno ignorisanje mišljenja EK i civilnog sektora, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja na putu pristupanja Crne Gore EU

Potpredsjednik i poslanik SD-a Boris Mugoša je povodom jučerašnjeg ponovnog izglasavanja izmjena Zakona o lokalnoj samoupravi istakao da se radi o još jednom antievropskom i antisistemskom djelovanju nelegitimne parlamentarne većine i to u raspuštenom aktuelnom sazivu Parlamenta.

- Kako navodi poslanik Socijaldemokrata, nakon što su početkom 2021. godine na brzinu usvojili antisistemske i antievropske izmjene Zakona o državnim službenicima i namještenicima i za to dobili jasne kritike Evropske komisije u dva njena uzastopna Izvještaja, gdje je ukazano da su navedene izmjene donijete bez adekvatnog konsultovanja i obezbjeđivanja usklađivanja sa pravnom tekovinom EU, pa opet i u poslednjem Izvještaju, gdje se eksplicitno navodi: “Smanjeni zahtjevi uvedeni ovim izmjenama su izvor stalne zabrinutosti u pogledu zapošljavanja na osnovu zasluga, kompetencije i nezavisnosti državnih službenika. Štaviše, nacrt izmena i dopuna Zakona o lokalnoj samoupravi bi na sličan način smanjio takve zahtjeve na lokalnom nivou”, poslanici od prije pet dana raspuštenog aktuelnog saziva Skupštine su opet pribjegli istom receptu" - navodi Mugoša.

Mugoša naime ukazuje da su poslanici, koji su i predlagači navedenih izmjena zakona, ponovo izglasali normativna rješenja uz jasno ignorisanje mišljenja Evropske komisije i civilnog sektora, iako znaju da su navedeni zakoni dio jednog od ključnih poglavlja (klastera) na putu pristupanja Crne Gore EU.

- To što su po ko zna koji put izigrali jasna upozorenja i preporuke od strane EU, sugestije i argumentovana mišljenja civilnog sektora govori o tome da je očigledno evropska profilacija kod određenih partija samo na retoričkoj ravni i da nažalost svojim djelovanjem svjesno doprinose udaljavanju Crne Gore od EU - istakao je Mugoša.

Činjenica da se ovakva zakonska rješenja donose u Skupštini i to u trenutku kad je raspušten saziv Parnlamenta, kao i očigledna nesaglasnost određenih usvojenih rješenja sa pravnim sistemom Crne Gore su samo još jedna potvrda neophodnosti promjene aktuelne vlasti na vanrednim parlamentarnim izborima, zaključuje potpredsjednik SD-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 18:53