/ Foto: BALSA RAKOCEVIC
18/05/2022 u 08:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Прихваћена иницијатива за саслушање министара здравља и финансија

Прије неколико дана је јавност упозната са подацима о неизмиреним обавезама Фонда здравства које су на дан 31. 12. 2021. године износиле око 59 милиона еура

Потпредсједник и посланик СД-а Борис Мугоша је навео да је скупштински Одбор за здравство, рад и социјално старање једногласно прихватио његову иницијативу да се одржи саслушање министара здравља и финансија поводом финансијске ситуације у здравственом систему, односно његове одрживости. 

Наиме, како је истакао Мугоша, прије неколико дана је јавност упозната са подацима о неизмиреним обавезама Фонда здравства које су на дан 31. 12. 2021. године износиле око 59 милиона еура без капиталних издатака, а на исти дан годину раније око 39,7.

-Неизмирене обавезе ове здравствене установе су у 2021. години порасле за читавих 20 милиона еура, односно за 50% у односу на претходну годину; дуг према приватним апотекама већи је за око шест милиона, а дуг према приватним клиникама је порастао за око 1,7 милиона еура. Осим тога, говорило се о десетинама милиона обавеза које се до сада нису спомињале, дуговањима за одвојени живот младим љекарима на специјализацијама ван Црне Горе и др. Такође, према информацијама надлежних из Владе Црне Горе, након укидања плаћања доприноса за обавезно здравствено осигурање кроз програм ,,Европа сад“ Фонд за здравствено осигурање нема одрживо финансирање-наводе из те партије.

-Како је финансијска одрживост здравственог система један од кључних фактора квалитета здравствене заштите која се пружа градјанкама и градјанима, неопходно је одржати саслушање представника ресора здравства и финансија и утврдити стварно стање по питању финансијске одрживости здравственог система, као и одговорност за такво стање- закључује Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:05