/ Foto: LAZAR RUZIC
16/05/2022 u 16:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Приправници да примају 450 еура

Они не могу бити у неповољнијем положају у односу на остале запослене, односно њихове мјесечне накнаде не би требало да буду ниже од минималне зараде, казао је потпредсједник СД-а

Посланици Социјалдемократа предали су у скупштинску процедуру измјену закона о стручном оспособљавању лица са стеченим високим образовањем, којом се предлаже да корисници Програма стручног оспособљавања примају мјесечну накнаду у износу од 450 еура, истакао је посланик и потпредсједник Социјалдемократа Борис Мугоша.

- Наиме, сходно постојећем законском рјешењу прописана је накнада лицима по основу стручног оспособљавања лица са стеченим високим образовањем у износу од 50 одсто просјечне зараде у претходној години која за 2021. годину износи 532 еура, па тренутно наведена накнада износи 266 еура. Kако је крајем 2021. године Скупштина Црне Горе усвојила измјене Закона о раду, којима је дефинисано да минимална зарада у нето износу не може бити нижа од 450 еура, у СД-у сматрају да лица са стеченим високим образовањем у процесу стручног оспособљавања (којих је нешто више од 2.700) не могу бити у неповољнијем положају у односу на остале запослене, односно да њихове мјесечне накнаде не би требало да буду ниже од минималне зараде. Ово посебно ако се има у виду да су то углавном млади људи који требају да буду носиоци развоја државе, уз наравно чињеницу да су драстично порасле цијене многих роба и услуга,  чиме је многима од њих угрожена егзистенција- закључио је Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:26