Борис Мугоша / - SRDJA BOLJEVIC
13/12/2021 u 09:46 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Смањити ПДВ на угоститељство, Аеродроме не давати под концесију

Он је на твитеру истакао да су за сjедницу Парламента предложили да се дневни ред допуни са четири њихова предлога

СД предлаже смањење рачуна за струjу, плаћање ПДВ-а по наплаћеноj фактури, нижу стопу ПДВ-а на угоститељство и да се аеродроми не могу дати под концесиjу, поручио је посланик СД-а, Борис Мугоша.

Он је на твитеру истакао да су за сjедницу Парламента предложили да се дневни ред допуни са четири њихова предлога.

– Први се односи на њихов предлог да се на ставке рачуна за струjу коjе се односе на губитке у преносном и дистрибутивном систему не плаћа ПДВ. Неукључивањем губитака у преносном и дистрибутивном систему у основицу за обрачун ПДВ-а, смањиће се износ рачуна за струjу. Други се односи на могућност малим и средњим предузећима коjа то желе, а чиjи укупан годишњи промет ниjе већи од два милиона еура, да пређу на модел плаћања ПДВ-а по наплаћеноj, а не издатоj фактури, што и jесте пракса у наjвећем броjу европских, али и неких нама сусjедних држава. На таj начин, како истичу из СД-а, би се помогло малим и средњим предузећима коjа имаjу проблема са ликвидношћу, односно са нередовним, одгођеним или неизвршеним плаћањима – наводе из ове опозиционе партије.

Трећи предлог СД-а предвиђа да се настави са мjером опорезивања по нижоj стопи ПДВ-а од 7 одсто на услуге припремања и услуживања хране, пића и напитака, осим алкохолних пића, газираних пића са додатком шећера и кафе, у обjектима за пружаее угоститељских услуга. Тиме би се, према наводима СД-а, утицало на опоравак, унапређење пословања и конкурентност црногорског туризма, раст запошљавања и смањење сиве економиjе у сектору угоститељства, а све у складу са упоредном праксом земаља Медитерана из ЕУ, jер су сличне мjере смањења ПДВ-а дониjеле и броjне европске земље.

– Последњи предлог СД-а за допуну дневног реда се односи на законско рjешење коjим се дефинише да се Аеродроми не могу валоризовати по моделу концесиjе, нити по било коjем моделу коjи би довео у питање већинско власништво државе у том привредним субjекту. Из СД-а су навели да jе неопходно утврдити стратешки национални интерес Црне Горе у области авиосаобраћаjа, будући да jе авиодоступност Црне Горе од посебног интереса за живот и рад грађана, здравље становништва, развоj туристичке привреде, пословање привреде и економску независност Црне Горе – закључују из СД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 14:51