Борис Мугоша / - фото: Социјадемократе
05/10/2021 u 16:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Свеобухватније тумачити проблематику суфицита/дефицита буџета

Мугоша истиче да због коректности према грађанима треба поједноставити, како он наводи, маркетиншку причу о суфициту/дефициту

Посланик СД-а Борис Мугоша коментарисао је актуелну причу око суфицита буџета у љетњим мјесецима и мањег износа дефицита од планираног у првих осам мјесеци ове године.

Мугоша истиче да због коректности према грађанима треба поједноставити, како он наводи, маркетиншку причу о суфициту/дефициту.

-Суфицит/дефицит је разлика прихода и издатака. Како су стопирани или се реализују успореном динамиком бројни капитални (развојни) пројекти, значајно су смањени планирани издаци буџета и самим тим вјероватноћа да ће бити остварен суфицит или мањи дефицит од планираног је велика- наводи посланик СД-а.

Мугоша истиче да “оно што свакако није добро је да се “уштеде” праве на развојним пројектима јер они доносе додату вриједност”.

На крају закључује да се управо многи одговори налазе и у самом извјештају Владе, односно ресорног министарства у којем је наведено “издаци који су реализовани у износу нижем од планираног у значајној мјери су допринијели остварењу суфицита.”

А и у самом извјештају се може видјети да је захваљујући превасходно смањењима издатака, дефицит за досадашњи период износио 57 милиона еура, умјесто очекиваних 183 милиона еура.

-Тумачење проблематике дефицита/суфицита само на нивоу навођења цифара није сврсисходно јер исто има итекако везе са многим аспектима као што је структура реализованих трошкова, квалитетно планирање буџета и сл. Осим тога, тумачење наведених категорија на мјесечном нивоу, посебно кад се ради о љетњим мјесецима, не даје заокружену слику стабилности јавних финансија- закључује Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 16:02