Борис Мугоша / - BALSA RAKOCEVIC
20/10/2021 u 11:24 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Успоравање, односно стагнација ЕУ интеграција у Црној Гори

Посланик Социјалдемократа наводи да је посљедица чињења и нечињења актуелне власти успоравање, односно стагнација процеса ЕУ интеграција у ЦГ

Коментаришући најновији Извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе, посланик СД-а Борис Мугоша је навео да је у питању још једна потврда врло јасне чињенице а то је да са актуелном влашћу Црна Гора не може постати чланица ЕУ.

-Последњи Извјештај Европске комисије о напретку Црне Горе је најлошили у посљедњих шест година. Није у питању моја субјективна оцјена, него се ради о егзактној квантификацији напретка за сва поглавља, која се као компаративни метод користи за цијели регион у процесу приступања. Укупна оцјена Црне Горе ове године је 3,03, што је најнижа оцјена у посљедњих шест година од кад постоје мјерења- истиче Мугоша.

Посланик Социјалдемократа наводи да је посљедица чињења и нечињења актуелне власти успоравање, односно стагнација процеса ЕУ интеграција у ЦГ.

-Посебно забрињава констатована чиниеница коју су потенцирали и европски званичници, а то је да нема прогреса у области правосуђа и да кључне рефоме у тој области стагнирају. Такође, поражавајуће је и што актуелна власт није направила озбиљније помаке у имплементацији привремених мјерила. У Извјештају су наведене и бројне примједбе на које смо ми у СД-у више пута указивали а тичу се доношења важних Закона по убрзаној процедури, без адекватних консултација и неусклађених са европским стандардима- истиче Мугоша.

Посланик СД-а наводи да јавност свједочи јасним сигналима о пропустима актуелне власти којима се угрожава наша евроатланска перспективу, док је овај Извјештај Европске комисије још једна потврда (не)способности актуелне власти и у процесу европских интеграција.

-Као што сам више пута истицао, са актуелном влашћу Црна Гора не може постати чланица ЕУ и не може остати поуздана чланица НАТО савеза. Зато је потребно формирати прелазну Владу и покренути суштински дијалог свих грађанских и европских снага у Црној Гори које желе да Црна Гора буде сљедећа чланица ЕУ и да остане поуздана чланица НАТО савеза, како би се поправило веома незавидно стање у земљи и припремили услови за изборе- указује Мугоша.

“Вјерујем да је и овај Извјештај, све конкретнији сигнали који долазе у последње вријеме са важних међународних адреса и врло комплексна друштвено-политичка ситуација у држави јасна порука појединима - или ЕУ и НАТО, или…”, закључује Мугоша.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. maj 2024 01:13