Борис Мугоша / - BALSA RAKOCEVIC
03/06/2022 u 09:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Мугоша: Заштитили смо конкурентност домаћих компанија из пољопривредног и прехрамбеног сектора

Из СД-а подсјећају да је Скупштина Црне Горе недавно донијела измјене Закона о акцизама, којима је уведена акциза на производе од пластике за једнократну употребу.

Потпредсједник и посланик СД-а, Борис Мугоша истакао је да је Влада на јучерашњој сједници подржала предлог посланика Социјалдемократа да се допуном Закона о акцизама заштити конкурентност домаћих компанија из пољопривредног и прехрамбеног сектора, кроз изузеће обрачуна акцизе на амбалажу.

Из СД-а подсјећају да је Скупштина Црне Горе недавно донијела измјене Закона о акцизама, којима је уведена акциза на производе од пластике за једнократну употребу. Међутим, наведено законско рјешење је изазвало велико незадовољство нарочито код домаћих произвођача воде и млијека, који су истакли да би примјена важећег законског рјешења довела до повећања њихових трошкова, што би се рефлектовало на повећање продајне цијене и то само домаћих производа не и увозних, јер по постојећем законском рјешењу акцизу плаћају само домаћи произвођачи, али не и увозници воде, сокова, млијечних производа на које се односи већина пластичног отпада зато што они формално не увозе пластику већ готов производ упакован у пластику.

На тај начин акцизу плаћају домаће фабрике воде и мљекаре, на пластичне боце које увезу у које ће сипати воду, млијеко, јогурт, али не и они који увозе те готове производе иако се налазе у пластичним боцама, чиме се додатно ствара нелојална конкуренција домаћим произвођачима, који су иначе суочени са огромном конкуренцијом са великим увозницима. 

-Слабљењем домаћих компанија и њихове продаје дошло би до повећања ионако велике увозне зависности Црне Горе, изгубила би се радна мјеста, приходи по основу пореза и доприноса и др. Због тога је веома важно да се усвоји наш предлог и да се од обавезе плаћања акцизе изузму производи од пластике за једнократну употребу који се користе као амбалажа у индустрији хране и пића, како би заштитили конкурентност домаћих компанија. Сада, након позитивног мишљења Владе на наш предлог допуна закона о акцизама, још преостаје да се наведено предложено законско рјешење што прије усвоји на текућој сједници Парламента-закључује потпредсједник СД-а.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:58