Муховић / Фото: Д. Јововић. Дневне новине Дан, Архива
18/07/2021 u 19:06 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Муховић за Његоша говорио да је крвник, па прешао у Странку правде и помирења

Муховић је на бројне функције долазио упркос контроверзним изјавама које су пољуљале црногорску јавност

Члан Предсједништва Бошњачке странке и бивши лидер петњичког одбора Аднан Муховић напустио је данас ту странку, а на одбору је саопштио да ће прећи у Странку помирења и правде.

Медији су раније писали да постоји могућност да Муховић напусти БС због извјесног "незадовољства". 

Предсједник БС Ервин Ибрахимовић овим поводом се није јавно изјашњавао, а у данашњем саопштењу које су прослиједили медијима није било ријечи о Муховићевом одласку. 

image

Са данашњег одбора БС

Фото: БС

Муховић је у јануару ове године смијењен са мјеста члана Одбора директора Скупштине акционара “Одржавање жељезничких возних средстава”, на које је дошао упркос бројним контроверзним изјавама које су пољуљале црногорску јавност. 

Између осталих, велику пажњу јавности изазвао је 2017. године његов став да је Петар II Петровић Његош „геноцидни пјесник“ и „највећи крвник“ Бошњака и ислама.

У једној телевизијској емисији Муховић је тврдио да Његошево дјело "Горски вијенац", "отворено и недвосмислено позива на сукобе и мржњу, на рат и вријеђа религију".

- Значи нијесу проблем толико Бошњаци, Турци, потурице, како већ се каже тамо, али не може један Његош или било ко да вријеђа ислам као религију, јер је врло мали за то. Нијесу Бошњаци неписмени да не знају ко је био Његош. И војници такозване војске Републике Српске су често хапшени и у лијевом џепу су имали по један мали примјерак Горског вијенца. И један дио грађана православне вјероисповјести такође подржава ту причу, нарочито Kучи па и један дио Васојевића- говорио је тада Муховић.

Већина одборника Скупштине општине Петница (15 из ДПС и по два члана СД и СДП) тада су затражили његову смјену са функције предсједника одбора БС, сматрајући да је својим изјавама допринио подизању тензија, угрожавању мултиетничности и појави нетрпељивости.

Пошто је смијењен са мјеста предсједника СО Петњица, убрзо је добио горепоменуту функцију у Главном граду Подгорица. 

Иста године Муховић је за Телевизију Санџак казао да "кад иде на Цетиње носи пасош". 

- Према Подгорици врло мало шта осјећам, а према Цетињу не осјећам ништа. Мени је Босна држава матичног народа, Сарајево духовни и културни центар. И крв своју за Босну моју, за јужни Санџак и живот свој. Сматрам да је предсједник Странке (БС-а) патриота у некој мјери у којој он сматра и други сматрају да јест. Kао ја није. Ја сам мало специфичан, прво оно што мене можда мало разликује у политици у односу на неке друге је што сам панбошњачки оријентисан. Ја према Подгорици врло мало шта осјећам, према Цетињу не осјећам ништа. Дакле, кад идем на Цетиње носим пасош- казао је тада Муховић. 

Но, није на томе зауставио, па је прошле године крајем марта пријетио Србима из БиХ да ће им “организовати тракторијаду”.

image
Фото: Фејсбук

Муховић је током расправе на друштвеној мрежи Фејсбук једној корисници написао: “Пријетимо, ево ја пријетим. Само ли пробају да руше Босну, организоваћемо им тракторијаду за Србију". Због ових пријетњи Муховић је био позван и на саслушање. 

Подсјетимо, Странка правде и помирења је дио Коалиције "Црно на бијело", коју је предводио потпредсједник Владе и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 06:14