SA PANELA / - FOTO: BOŠNJAČKO VIJEĆE
09/06/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mustafić: Bošnjaci faktor stabilnosti i povezivanja država u regionu

U Crnoj Gori su Bošnjaci dio državnog i društvenog bića i snažno podržavaju demokratske procese, euro-atlanski put i stabinost, kazao je predsjednik Bošnjačkog vijeća Suljo Mustafić na panelu „Bošnjaci u domovinskim zemljama - izazovi i perspektive u Crnoj Gori.

U čitavom regionu bošnjački narod je autohton i utemeljen u društvenoj realnosti država u kojima živi, tu žele ostvarivati svoja prava, ali i raditi na međusobnom povezivanju, dodao je.

Mustafić je poručio da žele stabilan i demokratski ambijent i biti na mjestima odlučivanja.

- Tako možemo ostvativati prava kroz obrazovni sistem, školstvo, socijalnu politiku, i posebno u kulturi i informisanju, jer je to ključno za očuvanje nacionlanog identiteta - istakao je Mustafić.

Prof. dr Zećir Ramčilović, ambasador Sjeverne Makedonije u Crnoj Gori, kazao je da Bošnjaci u svim držama regiona trebaju ostvarivati svoja prava u okvirima institucija sistema, ali i raditi na međusobnom povezivanju i izgradnji zajedničkih institucija koje će se baviti pitanjima kulture, umjetnosti, tradicije i jezika, i svemu drugom što je zajedničko svim Bošnjacima u regiji.

- Sjeverna Makedonija je dobar primjer na kome se može vidjeti da relativno mala zajednica bošnjačkog naroda ima svoja i ustavna i zakonska prava i dosta ih je sprovedeno, kako na političkom nivou, tako u obrazovanju i informisanju - kazao je amabasador Ramčilović.

Sanadin Voloder, novinar i publicista iz Sarajeva, autor istraživanja o položaju Bošnjaka u zemljama regije, kazao je da se je na vrlo obuhvatnom uzorku u Crnoj Gor uočeno da su društvena i statusna prava ovog manjinskog naroda dobro regulisana kroz ustavna i zakonska rješenja, ali da se anketirani slažu da je potrebno još mnogo uraditi da bi se ona ostvarila u praksi. Oni je kazao i da je veoma velki broj ispitanika ocijenio da Bošnjaci su veoma malo zastupljeni u obrazovnim programima, u kulturi i javnom informisanju.

Šta je pokazalo glasanje u Skupštini: Bošnjaci strpljeni, Vlada spašena

- Veoma je nizak nivo implementacije bosanskog jezika kroz obrazovanje i školske programe, jako je malo Bošnjaka u instiutucijama kulture, a na Javnom servisu nema redakcije na bosanskom jeziku. Ovo su veoma ozbiljni problemi koje u velikom broju, vide i ističu ispitanici iz raznih opština - kazao je Voloder.

Organizator panela u Podgorici je bilo Udruženje za razvoj saradnje domovine i dijaspore iz Sarajeva u saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori.

Panel je dio projekta „Bošnjaci u domovinskim zemljama – izazovi i perspektive“ u sklopu se održavaju naučne konferencije, paneli I tribine u čitavom region, a urađene su ankete i upitnici u svim državama regije.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. jul 2024 07:58