/ - BOšNJAčKA STRANKA
28/08/2023 u 10:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Mustafić: Pokušava se narušiti koncept ravnopravnosti naroda u Crnoj Gori

Upozorava i ukazuje da ove tendencije osobito zabrinjavaju (ali i ne čude, jer nije novo) ćutanje nevladinog sektora, intelektualaca i drugih javnih djelatnika

Zapanjeni smo brutalnošću medijske kampanje kojom se, na svaki mogući način, pokušava narušiti koncept ravnopravnosti naroda u građanskoj Crnoj Gori i napraviti privid društva u kome postoje povlašteni narodi i grupacije koje imaju veće pravo od drugihodlučivati i krojiti državnu politiku, saopštio je lider Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori Suljo Mustafić.

- Ove tendencije nisu nove, podsjećamo na 90-te i predreferendumsko vrijeme, kada se Bošnjacima i drugim manje brojnim narodima, osporavala mogućnost političkog organizovanja, a onda i pravo odlučivanja o obnovi nezavisnosti vlastite države - istakao je Mustafić.

Prema njegovim riječima, jasno je da iznevjerena očekivanja ili kalkulacije glede formiranja nove Vlade, nisu uzrok, već samo povod, koji je iznova objelodanio ideje za koje su nas pokušali uvjeriti da su prevaziđene i napuštene.

- Njihovi akteri, od dijelova ratnohuščkačkog vladajućeg bloka iz 90-ih, prekonekih unionista iz 2006. godine, do ovovremenih rebrendiranih klero-nacionalističkih grupacija, samo u različitim pojavnim oblicima, pronose istu ideju – da je Crna Gora latifundija u kojoj pravo odlučivanja ima samo jedna „narodna većina“, dok se druga „narodna manjina“ može baviti samo poslovima nižega reda, daleko od državnih politika i bilo kakvog ozbiljnijeg uticaja - naveo je lider Bošnjačkog vijeća.

Upozorava i ukazuje da ove tendencije osobito zabrinjavaju (ali i ne čude, jer nije novo) ćutanje nevladinog sektora, intelektualaca i drugih javnih djelatnika.

- Naime, veći dio njih je i 2020.godine, „podvio rep“ i „mudro“ posmatrao izopštavanje više stotina pripadnika manje brojnih naroda iz institucija I sa mjesta odlučivanja, koje je sistemski sprovodila tadašnja antisekularna i antievropska Vlada - kazao je Mustafić.

Napominje da ono što frapantno i što podvlače, jeste uloga medija u toj besprizornoj kamapanji - uz očekivano ponašanje najamničkih ekspozitura, ali i neočekivano od RTCG, kao javnog servisa.

- Dakle, umjesto da državni javni servis koji se finansira novcem svih građana, bude obrazac profesionalnosti i objektivnosti, na njegovom se portalu, kao na vašarskom oglasniku, kače lažne vijesti.Umjesto da menadžement, razmisli kako ispuniti zakonsku obavezu javnoog servisa, i proširiti i konačno napraviti očekivane programe i oformiti redakcije na jezicima svih manje brojnih naroda, kako dovesti makar jednog novinara ili urednika bošnjačke nacionalnosti(kojih tamo nema), njegov portal doprinosi ovoj antimanjinskoj medijskoj histeriji - stoji u saopštenju.

Upozorava da će, iz ovakvog brloga netrpljivosti, naše društvo teško izaći, a da će oni koji tome doprinose morati snositi odgovornost, kada se budu zbrajali računi- kroz negativne izvještaje evropskih partnera i dalje zaustavljanje integracija našeg društva u razvijeni i demokratski svijet i, posebno, za dugoročno kontaminiranje društva i generacija koje takva medijska scena oblikuje i obrazuje.

- Međutim, ono što trebaju znati nalogodavci i izvršitelji ovih politika, jeste da ovakve tendencije neće obeshrabiti bošnjački narod, koji je odvajkada utemeljen na prostorima Crne Gore, ta da će se njegovi predstavnici i prvaci složno i jedinstveno suprotstaviti svim pokušajima marginalizacije i podjarmljivanja, ma od koga dolazile. Državu Crnu Goru doživljavamo kao dom svih njenih naroda i građana, svjesni činjenice da je ona svoj euroatlanski, prozapadni i demokratski put trasirala, uz bezrezervnu podršku manje brojnih naroda i, stoga, nećemo dozvoliti nikakvo prekrajanje te društvene realnosti - zaključuje Mustafić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

03. maj 2024 13:33