Вагит Алекперов / - фото: МАНС
02/03/2022 u 18:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Алекперов за сада ниjе на листи лица обухваћеним ЕУ санкциjама

Црна Гора, као кредибилан кандидат за чланство у ЕУ, досљедно прати Заjедничку вањску и безбjедносну политику Европске униjе и стопроцентно се усаглашава са одлукама и ставовима ЕУ

Руски олигарх Вагит Алекперов се до данас у 13 часова ниjе налазио на списку лица обухваћеним ЕУ санкциjама, поручили су из Министарства вањских послова. 

- Црна Гора, као кредибилан кандидат за чланство у ЕУ, досљедно прати Заjедничку вањску и безбjедносну политику Европске униjе и стопроцентно се усаглашава са одлукама и ставовима ЕУ, што се, између осталог, односи и на санкциjе према Русиjи. Оваj став Министарство вањских послова jасно и недвосмислено саопштава међународноj jавности од почетка украjинске кризе. Везано за имовину руских држављана коjи су обухваћени рестриктивним мjерама, коjима се Црна Гора придружила, информишемо да ће се њихова имплементациjа одвиjати по законом предвиђеноj процедури - казали су из Министарства вањских послова. 

Додају да се Црна Гора усмено усагласила са свим одлукама, тj. придружила се санкциjама коjе jе ЕУ увела Русиjи због инвазиjе на Украjину, што jе и обjављено на саjту Савjета ЕУ кроз седам декларациjа.

- У њима се наводе одлуке о рестриктивним мjерама Русиjи, са коjима су се, између осталих, усагласиле Албаниjа, Босна и Херцеговина, Црна Гора и Сjеверна Македониjа. Послиjе усменог усаглашавања с одлукама тj. ставовима ЕУ, МВП припрема одлуку коjом се у црногорски правни систем преноси одређена одлука Савjета, након чега се документ шаље Влади Црне Горе коjа доноси одлуку а она ступа на снагу даном обjављивања у Службеном листу Црне Горе - истакли су из Министарства вањских послова. 

Подсjетили су да jе Црна Гора покренула процедуру за доношење одлуке о затварању ваздушног простора за руске авионе, али су хуманитарни летови ваздухоплова Руске Федерациjе изузети из рестриктивних мjера коjима се наша земља придружила.

- Такође, напомињемо да би лет коjи МВП планира са Министарством капиталних инвестициjа и националном авио-компаниjом То Монтенегро, требало бити реализован у складу са међународним конвенциjама као хуманитарни лет, коjи ће бити изузет од евентуалних реципрочних мjера од стране РФ - закључили су из овог Министарства. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 13:59