Зграда министарстава вањских послова / - SRDJA BOLJEVIC
02/06/2021 u 14:03 h
Dan.Dan.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

МВП: Чак и државни врх Србије вријеђа Кривокапића називајући га млакоњом

Немогуће је затварати очи пред забрињавајућом реториком и медијским наводима који су од самог почетка усмјерени против премијера Кривокапића и Владе Црне Горе - кажу у МВП

Министарство вањских послова Црне Горе каже да иако се Црна Гора за једно од кључних утемељења своје вањске политике опредијелила добросусједску и регионалну сарадњу, немогуће је затварати очи пред забрињавајућом реториком и медијским наводима у Србији који су од самог почетка усмјерени против премијера Кривокапића и Владе Црне Горе.

- Након успостављања нове Владе, као један од наших приоритета дефинисали смо потребу за побољшањем односа са свим сусједима, посебно са Србијом - о чему говори искрена жеља премијера Кривокапића да што скорије угости премијерку Ану Брнабић, позив у првој неђељи мандата министра Радуловића упућен министру Селаковићу, као и бројне посјете наших министара Републици Србији. Ипак, немогуће је затварати очи пред забрињавајућом реториком и медијским наводима који су од самог почетка усмјерени против премијера Кривокапића и Владе Црне Горе. У томе је учествовао сами државни врх Србије, користећи непримјерен рјечник попут "млакоња", министри у њиховој Влади, као и нижеразредни функционери СНС, који се на дневној основи служе терминологијом која апсолутно не приличи духу добросусједства - кажу у МВП.

Наглашава се да је Здравко Кривокапић не само премијер једне независне државе, већ и угледни универзитетски професор.

- Непоштовање његовог друштвеног статуса и готово непристојна комуникација, више говори о својствима људи који га нападају, а да не говоримо што представља уплитање у унутрашња питања друге државе - Црне Горе, чланице УН, НАТО-а, која је најдаље одмакла у преговорима са ЕУ. Сматрамо недопустивим да било ко, па ни Србија, има патерналистички однос према држави Црној Гори, њеном премијеру и Влади. Тим прије што у протеклих шест мјесеци, ни ова Влада, ни овај премијер нису учинили ни један потез који би оправдао овакав приступ и реторику која је у, најмању руку, недипломатска. Напротив, од самог почетка мандата ове Владе, током свих сусрета и састанака пренијета је жеља за унапређењем односа са Србијом - наглашава се у саопштењу.

МВП каже да је Црна Гора држава свих њених грађана, без обзира како се национално осјећали - она припада свима. Сви грађани су једнако конститутивни, јер је сваки од њих, током историје, неко мачем, неко знањем, неко радом - неизоставно и неизбирисиво уткао дио себе у Црну Гору. Нашу Црну Гору.

- Стога права и једина адреса за превазилажење евентуалних проблема и остваривање  пуних права свих грађана је Влада Црне Горе и држава Црна Гора. Немамо луксуз да се одрекнемо једног јединог човјека. Напротив, желимо социјалну инклузију свих грађана. Стога је било какво "присвајање" 30% наших грађана непримјерено, и могло би се протумачити као мијешање у унутрашње ствари једне суверене државе - наглашавају они.

МВП истиче да је Црна Гора захвална грађанима Србије на донацији вакцина, као државе која је прва притекла у помоћ Црној Гори.

- Током историје, Црна Гора је то исто чинила за Србију. То је нешто што пријатељи раде, чак и када постоје различите перцепције о појединим питањима. Црна Гора је спремна, са великим задовољством, да помогне Србији у свим оним областима у којима предводи регионалне процесе - попут ЕУ интеграције, сарадње са НАТО у складу с амбицијама Србије, као и свим другим гђе можемо научити једни од других. Једино на тај начин можемо имати равноправан и искрен однос, у ком нема и не може бити "старијег". Међусобно поштовање суверености и независности, институција и званичника је једини однос на ком је могуће обнављати и даље градити наше односе, у духу добросусједства, пријатељства и историјских веза наше двије државе - закључују у Министарству вањских послова.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 21:22