Црна Гора / - фото: Пиксабеј
06/06/2022 u 17:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Црна Гора не дозвољава прелете руских авиона преко своје територије, осим у тачно наведеним изузецима


Подсјећамо, Црна Гора, Бугарска, Сјеверна Македонија и Румунија забраниле су прелет авиона руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова који је требао да допутује у дводневну посјету Београду

Црна Гора не дозвољава прелете руских ваздухоплова преко своје територије, осим у тачно наведеним изузецима, који се нијесу могли узети у обзир у овом случају, саопштили су из Министарства вањских послова.

- Влада Црне Горе је на сједници почетком априла усвојила измјене и допуне Одлуке о увођењу међународних рестриктивних мјера утврђених одлукама Савјета Европске уније 2014/512/ЗВБП из 2014. године, с обзиром на агресију Русије којом се дестабилизује ситуација у Украјини, а сагласно Закону о међународним рестриктивним мјерама. У Складу са овом Одлуком, а имајући у виду да се Црна Гора 100 одсто усаглашава са Заједничком вањском и безбједносном политиком ЕУ, Црна Гора не дозвољава прелете руских ваздухоплова преко своје територије, осим у тачно наведеним изузецима, који се нијесу могли узети у обзир у овом случају - истичу у саопштењу.

Из МВП су образложили да у члану 7г поменуте Одлуке регулисано је питање (забрана) слијетања, полијетања и прелета ваздухоплова преко територије Црне Горе, а он јасно и недвосмислено, како наводе, прописује да:

- Надлежни орган из члана 8 ове одлуке свим ваздухопловима којима управљају руски ваздушни превозници, укључујући и маркетиншке превознике у оквиру договора о летовима под заједничком ознаком или о резервацији капацитета, или за било који ваздухоплов регистрован у Русији или за ваздухоплове који нијесу регистровани у Русији, а који су у власништву или закупу или под другим видом надзора било којег руског физичког или правног лица, субјекта или тијела, ускраћује одобрење за слијетање на територију Црне Горе, полијетање са или прелијетање - појаснили су из МВП.

Из Министарства вањских даље наводе да забрана из става 1 овог члана “не примјењује се у случају присилног слијетања или присилног прелијетања”.

- Изузетно од става 1 овог члана, надлежни органи из члана 8 ове одлуке могу одобрити слијетање ваздухоплова, полијетање или прелијетање преко територије наше државе ако су претходно утврдили да је то потребно у хуманитарне или за било коју сврху која је у складу са циљевима ове одлуке. Надлежни органи из члана 8 ове одлуке ће обавјестити државе чланице ЕУ и Европску комисију о сваком одобрењу из става 3 овог члана у року од двије седмице од давања одобрења. Надлежни органи из члана 8 ове одлуке дужни су да одбију све планове лета које доставе оператори ваздухоплова у којима се указује на намјеру обављања активности над државном територијом Црне Горе, а које представљају кршење ове одлуке или других успостављених мјера безбједности и заштите на начин да се пилоту не дозволи летјење - појаснили су из МВП.

Потребно је, додају из МВП, истаћи да Генерални директорат за конзуларне послове и дијаспору Министарства вањских послова појединачно разматра сваки захтјев за прелет.

- Придруживањем рестриктивним мјерама ЕУ и њиховим спровођењем, не доводе се у питање дипломатски односи између двије земље - закључују у саопштењу.

Подсјећамо, Црна Гора, Бугарска, Сјеверна Македонија и Румунија забраниле су прелет авиона руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова који је требао да допутује у дводневну посјету Београду.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 00:27