/ Мило Ђукановић - фото: ДПС
15/06/2021 u 20:23 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Ђукановић свјесно отежава одабир кандидата

Из МВП су реаговали на саопштење савјетнице Ђукановића за вањску политику у коме се тврди да је Кабинет обавијестио надлежне у одређеним земљама и њихове амбасаде да не постоји сагласност о предлогу кандидата

Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић свјесно отежава одабир кандидата за представнике државе који заправо не представљају политичка именовања и који су веома успјешни у својим професијама, саопштено је из Министарства вањских послова (МВП).

Из МВП су реаговали на саопштење савјетнице Ђукановића за вањску политику, Тамаре Брајовић, у коме се тврди да је Кабинет Ђукановића обавијестио надлежне у одређеним земљама, као и њихове амбасаде и представништва да не постоји сагласност о предлогу кандидата који би Црну Гору у њима представљали, односно да они немају његову сагласност.

Из тог ресора су навели да је најважнија чињеница да су током овог поступања апсолутно испоштоване процедуре.

- А потом и да је јавност путем споменутог саопштења погрешно информисана у дијелу који подразумијева набрајање кандидатура које нијесу ни разматране на сједници Владе- рекли су из министарства.

Они су казали да је, у дијелу који се тиче процедуре, Уставом, односно Законом о вањским пословима, прописано да Влада предлаже амбасадоре и шефове других дипломатских представништава Црне Горе у иностранству.

- У члану 40 наведеног Закона, на предлог министра вањских послова, Влада утврђује предлог за постављење амбасадора. Сљедствено томе, по добијању агремана државе пријема и мишљења Одбора Скупштине надлежног за међународне односе, Предсједник Указом поставља амбасадора и даје амбасадору акредитивно писмо- навели су из МВП.

Према њиховим ријечима, Влади је дато уставно и законско овлашћење, да у циљу аутентичнијег заступања и спровођења својих политика у иностранству, предлаже дипломатске представнике.

- Док је предсједниково уставно овлашћење, у овом дијелу, доношење указа о постављењу амбасадора, као и давање акредитивног писма, које долази тек на крају цјелокупног процеса, чиме се формално финализује процес именовања- додали су из МВП.

Они су казали да је постављење амбасадора до сада усаглашавано на такозваним вањскополитичким консултацијама предсједника Црне Горе, Скупштине, Владе и министра вањских послова.

- Иако овај формат нема формално законско утемељење, сматрамо да се ради о доброј и корисној пракси и вјерујемо да га у условима кохабитације владајућих структура у Црној Гори треба наставити, уз коректна поступања свих страна- рекли су из МВП.

Они су навели да су, управо у циљу заштите међународног угледа Црне Горе, као и у интересу грађана, потпредсједник Владе за вањску политику Дритан Абазовић и министар вањских послова Ђорђе Радуловић, до сада увијек иницирали те консултације, док са друге стране, како су казали, није исказана жеља са сарадњом.

- Ипак, у ситуацији када су, у досадашњем току све процедуре прописане релевантним законима у потпуности испоштоване, наводи да Министарство "свјесно изиграва процедуре на националном нивоу, крши добру праксу, нарушава кохабитацију и срозава међународни углед земље", нијесу у складу са праксом добре међуинституционалне комуникације- оцијенили су из МВП.

Према њиховим ријечима, изнесене тврдње нијесу на мјесту јер нијесу утемељене на чињеницама.

- Наиме, савјетница Предсједника за вањску политику, како се наводи у датом саопштењу, информисала је надлежне органе у појединим земљама "да не постоји сагласност власти које учествују у кохабитацији у Црној Гори о предлогу кандидата који би Црну Гору представљали у њима и да сваки кандидат о ком су информисани било путем медија или формално не ужива сагласност предсједника Црне Горе" - навели су из МВП.

Из тог ресора су упитали како је предсједникова савјетница могла информисати надлежне органе тих земаља о именовањима која нијесу ни разматрана на Влади, "дакле нијесу у формално-правној процедури."

- Да ли се може закључити да је ово покушај опструирања рада Владе, у оквиру оних надлежности која јој, по уставном и законодавном уређењу, искључиво и припадају?- упитали су из МВП.

Они су казали да се, посматрајући цијелу слику, "стиче утисак да предсједник свјесно отежава одабир кандидата који заправо не представљају политичка именовања и који су веома успјешни у својим професијама."

- Цијенимо да је информисање надлежних органа земаља о интерним стварима у држави показатељ политичке незрелости која понајвише може довести у питање наш међународни углед, нарочито у дијелу комуницирања путем медија при чему се погрешно информише јавност- наводи се у саопштењу.

МВП ће, како су казали, убудуће наставити да спроводи политику Владе на најбољи могући начин, трудећи се да ниједна особа не буде дискриминисана на основу политичких увјерења, националне или вјерске припадности.

- А подразумијева се да дипломатски представник мора представљати своју земљу у складу са утврђеним спољнополитицким приоритетима и заступати њене интересе на најбољи начин- додаје се у саопштењу.

Из МВП тврде да Влада предузима све напоре да, у складу са текућом политичком ситуацијом, у условима кохабитације, допринесе механизмима који укључују политички дијалог, посебно о осјетљивим питањима попут одабира највиших представника Црне Горе у иностранству.

-МВП остаје доступно за сваки вид коректне и професионалне комуникације, што је доказало пуно пута до сада, уважавајући сваку критику која је конструктивна и која доприноси унапређењу дијалога у условима кохабитације, вјерујући да је она доказ демократских капацитета свих укључених страна- закључује се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 07:20