МВП / - SRDJA BOLJEVIC
24/03/2022 u 17:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Неоправдана одлука Русије да прогласи непожељним црногорског дипломату, понашао се у складу са правилима

Узимајући у обзир све поменуте околности, Министарство сматра да је одговор руске стране неутемељен и несразмјеран

Одлука Министарства вањских послова Руске Федерације да прогласи црногорског дипломату у Амбасади Црне Горе у Москви за персону нон грата је очекивана у контексту реципрочних мјера, али истовремено и неоправдана, посебно имајући у виду чињеницу да се протјерани руски дипломата бавио у Црној Гори активностима које су у супротности са одредбама Бечке конвенције о дипломатским односима, саопштено је из Министарства вањских послова.

Подсјећају да је црногорско Министарство вањских послова поменуту одлуку о његовом протјеривању донијело на основу процјене релевантних безбједносних органа.

 - С друге стране, дипломата Црне Горе у Руској Федерацији, у звању савјетника, у потпуности се понашао професионално, у складу са дипломатским правилима и начелима службе, поштујући земљу пријема и не злоупотребљавајући њено гостопримство - наводе они.

Узимајући у обзир све поменуте околности, Министарство сматра да је одговор руске стране неутемељен и несразмјеран, посебно са аспекта бројности дипломатског особља руске Амбасаде у Подгорици, које је неупоредиво веће у односу на наше у Москви.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 15:57