/ Zastava Crne Gore FOTO: Lazar Ružić
09/01/2024 u 18:12 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

MVP: Saradnja sa Svetom Stolicom dobra i sadržajna

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su kazali da je na sastanku konstatovano da je saradnja Crne Gore sa Svetom Stolicom veoma dobra, bliska i sadržajna

Crna Gora izuzetno uvažava aktivnu i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških i drugih pitanja, poručeno je na sastanku ministra vanjskih poslova Filipa Ivanovića sa apostolskim nuncijem Fransisom Asisijem Ćulikatom, prenosi MINA.

Iz Ministarstva vanjskih poslova (MVP) su kazali da je na sastanku konstatovano da je saradnja Crne Gore sa Svetom Stolicom veoma dobra, bliska i sadržajna.

- Kao i da Crna Gora izuzetno uvažava aktivnu i konstruktivnu ulogu Svete Stolice u rješavanju globalnih političkih, ekonomskih, socijalnih, ekoloških i drugih pitanja -navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Ćulikat, apostolski nuncij za Crnu Goru sa sjedištem u Sarajevu, itakao da je zadovoljan dosadašnjom saradnjom i da ga raduje posvećenost Crne Gore razvoju odnosa sa Svetom Stolicom.

- Obostrano je ocijenjeno da bilateralnu saradnju karakteriše intenzivan i konstruktivan politički dijalog, prijateljski odnosi i odsustvo spornih pitanja, kao i spremnost za dalje snaženje saradnje -kaže se u saopštenju Ministarstva.

Ivanović se danas sastao i sa ambasadorom Mađarske Jožefom Neđešijem, a u fokusu razgovora, kako je saopšteno, bila je evropska integracija Crne Gore.

Ivanović je zahvalio na kontinuiranoj podršci Mađarske politici proširenja i zalaganju te države za što skorije pridruživanje Crne Gore Evropskoj uniji (EU).

On je istakao posvećenost sprovođenju neophodnih reformi, sa ciljem da se proces integracije ubrza i stvore uslovi za napredak na evropskom putu.

Prema riječima Ivanovića, Crna Gora je privržena principu postepenog pristupanja zemalja kandidata, zasnovanog na zaslugama.

Neđeši je kazao da će Mađarska nastaviti da podržava Crnu Goru u ostvarenju ključnog vanjskopolitičkog prioroteta članstva u EU.

On je rekao da se zalaže da se proces proširenja odvija uporedo sa reformama unutar Unije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

20. maj 2024 00:30