/ SASTANAK LIDERA - LAZAR RUZIC
20/09/2021 u 15:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

МВП: Учешће црногорске делегације сходно пракси, Медојевић не познаје дипломатију

Такође, извршна власт је, сходно Уставу, подијељена на Владу и предсједника, чије се надлежности преплићу у појединим областима

Из Министарства вањских послова реаговали су на изјаву лидера ПзП Небојше Медојевића.

Медојевић Кривокапићу: Колико мораш бити неспособан и глуп да препустиш Ђукановићу међународну позорницу

Регаовање: 

Док Влада биљежи резултате на вањскополитичком плану о чему свједоче контакти са најважнијим партнерима, предсједник ПзП Небојша Медојевић је, још једном замијенио тезе и својим обраћањима у континуитету на погрешан начин информише јавност о учешћу црногорске делегације на Генералној скупштини Уједињених нација у Нјујорку. Како је вањска политика, што наш ресор упорно жели доказати, професија која подразумијева специфична знања, комуникацију и поштовање међународних конвенција, прије свега Устава и закона Црне Горе, у доброј вјери желимо да појаснимо важне чињенице.

Уставом Црне Горе дефинисане су три гране власти – законодавна, извршна и судска.

Такође, извршна власт је, сходно Уставу, подијељена на Владу и предсједника, чије се надлежности преплићу у појединим областима.

Имајући у виду наведено, тврдња господина Медојевића да је Влада одобрила платформу о учешћу предсједника Ђукановића је погрешна, јер Влада као највиши орган извршне власти, не разматра на сједницама активности предсједника државе, као другог органа извршне власти. Поређења ради, Влада на својим сједницама не разматра ни активности предсједника Скупштине, као одвојене институције законодавне власти.

Подсјећамо да је Уставом, члан 100, предвиђено да Влада води унутрашњу и вањску политику Црне Горе, при чему је чланом 95 дефинисано да предсједник државе представља Црну Гору у земљи и иностранству.

Сходно Уставу, за који је, подсјећамо, господин Медојевић гласао, дефинисано је да Влада и предсједник дијеле надлежности у области вањских послова, као што постоји и евидентно преклапање надлежности и у области одбране.

Када је ријеч о учешћу на Генералној скупштини Уједињених нација, пракса је да једне године државну делегацију предводи предсједник државе, а наредне премијер, коју баштине и бројне друге државе чланице УН. У прилог тврдњи говори и чињеница да ће ове године на Генералној скупштини учествовати већином предсједници држава - њих 107.

Ради објективног информисања јавности и појашњења, тврдња господина Медојевића да би нота Министарства вањских послова могла да заустави учешће предсједника Ђукановића на Генералној скупштини Уједињених нација је неистинита и очигледно показује непознавање процедура и међународних односа, при чему не би произвела никакав правни ефекат, а нанијела би штету искључиво држави Црној Гори – на начин да један орган извршне власти пријављује други орган извршне власти да је недостојан учешћа.

Имајући у виду наведено, министар Радуловић није дио „Ђукановићеве делегације“, већ државне делегације која представља Црну Гору. Предсједник и министар вањских послова имаће одвојене програме, осим на заједничком појављивању на засиједању Генералне скупштине УН као делегација Црне Горе.

Господин Медојевић је, још једном дакле замијенио тезе, покушавајући да спочита Влади нешто за шта не постоје реалне основе. О изванредним резултатима Владе на вањскополитичком плану говоре наши интензивни сусрети и контакти са најважнијим партнерима и савезницима, како на билатералном, тако и на мултилатералном плану. О њима говоре и кораци које предузимамо у правцу професионализације дипломатске мреже, о чијој неопходности на неки начин управо говоре и саопштења и изјаве из редова других професија, која нуде виђења и рјешења која једноставно нису на линији онога што дипломатија јесте.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:05