Odbor za medjunarodne odnose / ODBOR ZA MEDJUNARODNE ODNOSE-IVAN PETROVIC-IPE
08/10/2021 u 08:15 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На Ђукановићев потпис чекају четири амбасадора

Током ове године промијењено је 18 од 37 шефова дипломатско-конзуларних представништава, што је готово 50 одсто. Важно је нагласити да су се опозиви углавном односили на политичка именовања за шефове дипломатско-конзуларних представништава, пише у информацији

Осам од 12 кандидата за шефове дипломатско-конзуларних представништава спремно је за преузимање дужности, док су преостала четири кандидата у процедури за добијање агремана, наводи се у информацији Министарства вањских послова (МВП) о насталој ситуацији у вези са кандидовањем амбасадора Црне Горе и учинцима кохабитације, која ће данас разматрати чланови Одбора за међународне односе и исељенике. Како се наводи у тој информацији, очекује се наставак неформалних консултација око кандидата за које није постигнут договор са предсједником Црне Горе Милом Ђукановићем.

– Ове године је промијењено 18 од 37 шефова дипломатско-конзуларних представништава, што је готово 50 одсто. Важно је нагласити да су се опозиви углавном односили на политичка именовања за шефове дипломатско-конзуларних представништава – пише у информацији МВП-а.

Андрија Николић замјеник предсједника одбора

На данашњој сједници Одбора за међународне односе и исељенике, којим предсједава посланик Демоса Миодраг Лекић, бираће се и његов замјеник. С обзиром да је функција замјеника предсједника одбора припала опзицији, из ДПС-а, као најјаче опозиционе партије, предложили су посланика Андрију Николића. Иначе, у претходном сазиву Скупштине, док је партија којој припада била на власти, он је био предсједавајући Одбора за међународне односе и исељенике.

Такође, истакнуто је да је Влада од почетка мандата утврдила предлоге за постављење за 12 амбасадора, међу којима је седам кандидата који су каријерне дипломате и службеници са дугогодишњим дипломатским искуством, запослени у Министарству вањских послова.

– Ради се о будућим шефовима дипломатско-конзуларних представништава, и то: Чедомиру Шуштићу у Уједињеном Краљевству Велике Британије и Сјеверне Ирске, Александру Моштроколу у Савезној Републици Њемачкој, Милени Шофранац Љубојевић у Репулици Италији, Станици Анђић у Републици Пољској, Линди Цамај у Републици Косово, и шефовима сталних мисија при Уједињеним нацијама у Њујорку Владимиру Вучинићу и Савјету Европе у Стразбуру Божидарки Крунић. Сви кандидати за шефове ДКП-а добили су агремане и у редовној су процедури припрема за одлазак у дипломатску мисију – наводи се у информацији.

Што се тиче преосталих пет предлога кандидата за амбасадоре које је Влада утврдила, предлози су усвојени у складу са чланом 63 да се за шефа ДК представништва може именовати и лице које није дипломата, али има запажене професионалне резултате и испуњава низ формалних услова у смислу посједовања црногорског држављанства и познавање најмање једног страног језика. Кандидат за шефа мисије при ЕУ Петар Марковић је добио агреман и у редовној је процедури припрема, док су преостала четири кандидата у процедури добијања агремана.

Влада је донијела рјешење и о постављењу Бранислава Караџића за генералног конзула у Генералном конзулатуу Републици Турској, са сједиштем у Истанбулу. Он је каријерни дипломата са дугогодишњим радним искуством у Министарству вањских послова и дипломатско-конзуларним представништвима. Караџић је већ ступио на нову дужност.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 20:17