Премијер Здравко Кривокапић / IVAN PETROVIC-IPE
13/12/2021 u 09:00 h
Ana GajevićAna Gajević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На стакленим ногама: Посланици (не)гласају о неповјерењу Влади која је изгубила повјерење већине у већини

Да ли ће Влада која је на власти опстати или је ДПС нашао "џокера" за смјену, остаје да се види у парламенту. Такође, како се незванично сазнаје, могуће је да ДПС повуче предлог за гласање о повјерењу Влади

Црна Гора је 4. децембра прошле године добила нову владу, 13. децембра ове, посланици гласају о неповјерењу. Сједница ће почети у подне, а ДПС је увјерен да ће имати подршку 41 посланика за обарање Владе која постоји тек годину, а од почетка мандата наишла је на опструкције, како позиције тако и опозиције. Такође, постоје индиције да ДПС данас повуче свој предлог. Али остаје да се сачека почетак сједниоце Скупштине у подне. Главни критичари Владе, поред опозиције, управо је и ДФ, већина у парламентарној већини, а они су и прије него што је изабрана имали замјерке на премијера Здравка Кривокапића.

Већина ће, како су најавили,  гласати против, иако ДПС увјерава да имају тај један глас који им је потребан.

Портал Дан вам доноси како је све изгледало током мандата Владе о чијој даљој судбини одлучују посланици:

image

Кривокапићева вла

- Скупштина ЦГ

Новембар 2020

После бројних преокрета, преговора, тадашњи нестраначки кандидат Здравко Кривокапић одлучио је да Влада буде експертска, а да једини политичар у њој буде Дритан Абазовић. Том концепту се противио и ДФ-а али су најавили да ће гласати, иако нису вјеровали да ће опстати.

Главни критичар рада Владе је, без сумње, лидер Покрета за промјене Небојша Медојевић који је, и прије него што је изабрана, тврдио да је влада Мила Ђукановића.

 - Ми ћемо гласати за владу, али ова влада неће демонтирати ДПС. Напротив. Њен циљ је рушење ДФ-а. Ја сам био против Кривокапића јер га нисам познавао. Андрија Мандић је њега (Кривокапића) предложио јер су га њему предложили владика Јоаникије, Гојко Перовић и Владо Божовић. Ја сам био против. И био сам у праву, поручио је јавности он у новембру.

Тврдио је да ће ГИ УРА Дритана Абазовића, која је освојила 5,5 одсто гласова, имати 100 одсто власти.

image
IVAN PETROVIC-IPE

Децембар 2020

Влада је изабрана 4. децембра, а заклетви премијера Кривокапића претходила је и дуга расправа и излагања, како већине, тако и опозиције.

 - Данас је исказана побједа 41 посланика. То је побједа народа и грађана -  поручио је у завршној ријечи тог 4. децембра, мандатар Здравко Кривокапић. Најавио је да ће постојати 12 министарстава, а министре је назвао апостолима.

Расправа је трајала два дана, а први је обиљежио захтјев предсједника Покрета за промјене и једног од лидера Демократског фронта Небојше Медојевића који је тражио да се направи пауза како би мандатар допунио експозе јер према његовом мишљењу има пуно недостатака.

Oн је поручио да је мандатар можда неискусан и нестручан, и да ради под утицајима владара из сјенке, али да за њега никако не може рећи да је диктатор.

Из ДПС-а су тада утврдили да експертска влада неће трајати дуго, а поручено је да Црна Гора постаје земља чуда.

image

Састанак лидера владајуће коалиције

IVAN PETROVIC-IPE

9. децембар

Нова влада се задужила 750 милиона еура, а одмах након тога услиједиле су критике ДФ, СДП-а, СД-а и ДПС-а.

Потпредсједник СДП-а Рашко Коњевић иронично је на Твитеру написао “Сјајна вијест. Само 750 милиона. Браво”.

 - Први “реформски” потез нове Владе задужење од цијелих 750 милиона еура, по условима који су нешто неповољнији од постигнутих у претходној великој емисији. Претпостављам да је сазнање о томе из медија транспарентност која је на сва звона најављивана -  поручио је тада Шеховић.

 - На основу којег закона се нова Влада задужила 750 милиона еура још се не зна. Ово је по свему судећи полуприватна емисија старог и новог министра мимо оквира предвиђеног буџетом. Ребалансом буџета су повећана средства која недостају за 340 милиона еура - навео је Медојевић.

Како је додао, биће веома занимљиво сазнати преко које банке и брокера је одрађена емисија, јер је и сам министар Милојко Спајић у том послу.

Министар финансија Милојко Спајић, задужење је представио као спас за Црну Гору, те нагласио да би без њега држава банкротирала. Управо ће Медојевић бити Спајићев највећи критичар у наредним мјесецима.

image
IVAN PETROVIC-IPE

29. децембар

Скупштина је у два и по сата након поноћи, 29.децембра, усвојила измјене Закона о слободи вјероисповијести, гласовима 41-ог посланика владајуће већине. Посланици опозиције нису присуствовали у раду парламента, незадовољни предложеним измјенама Закона.

Гласању је претходила вишечасовна пауза због због потврђивања мандата новој посланици владајућег покрета УРА након што је њихов посланик Филип Аџић поднио оставку на посланичку функцију. Посланици већине, што се тиче овог закона, били су сложни.

Јануар 2021.

Демократски фронт је потом почетком ове године најавио да неће подржати ни један Владин предлог прије него што буду усвојене измјене тужилачких закона којима ће се омогућити смјене у врху државног тужилаштва. Парламентарна већина је 27. маја усвојила измјене тужилачких закона.

Maрт 2021.

Кривокапићева влада је прославила стотину дана, а задовољство њеним радом је остало на истом нивоу од децембра. ДФ је понављао своје уобичајене критике, iз Грађанског покрета УРА су оцијенили да је демонтажа система ДПС-а тек отпочела и да је период од три мјесеца јако кратак и да може још много тога да се уради.

Из Демократске Црне Горе су тада поручили да, имајући у виду све економске, друштвене, социјалне али и политичке околности под којима је радила Влада у посљедња три мјесеца са једне и укупни учинак са друге стране, може констатовати да су постигнути позитивни, а на бројним пољима и импресивни резултати.

image
- ас 7

Aприл 2021.

У априлу парламентарна већина се састајала са премијером како би се ријешила политичка криза у држави. Међутим састанци су завршени без договора, а једино је постигнуто сагласје око тужилачких закона.

Maj 2021.

У мају је на политичкој сцени било бурно, посебно на релацији Кривокапић - Демократски фронт. Премијер одлази у Београд и одбија да потпише Темељни уговор са Српском православном црквом, и наилази на оштре критике овог политичког савеза. Критикује га и ДПС, као и остатак опозиције,  јер је уопште пошао у Београд да потпише уговор.

Кривокапић је тада тврдио да му се спремала смјена, а у Београду је затражио и да владика Јоаникије буде изабран за митрополита. Из ДФ је тада поручено да је Кривокапић окренуо леђа цркви, а он је предложио да уговор буде потписан на годишњицу упокојења митрополита Амфилохија, што се није десило.

image

Састанак лидера владајуће коалиције

LAZAR RUZIC

 - Кривокапић је у својој конфузији окренуо леђа својим духовним учитељима, доброчинитељима, на челу са митрополитом Амфилохијем. Кривокапић се веома лоше однио према људима из Цркве који су га увели у политику и директно довели до високог премијерског положаја - написао је Мандић у саопштењу ДФ.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић је саопштио да “због политике коју води, неиспуњених обећања која су дата Српској православној цркви, Влада није испунила очекивање и нема повјерење Демократског фронта”, чиме је потврдио претходну констатацију другог лидера ДФ-а Андрије Мандића да је премијер Здравко Кривокапић изгубио њихову подршку.

Абазовић је тада тврдио да није видио уговор, као и да га треба анализирати, а Демократе су подржале сваки договор Цркве и власти.

Бура око Темељног уговора није стишавала, а критике Влади су пљуштале са свих страна. Тада се покренуло питање и реконструкције,  а односи са парламентарном већином су ушли у нови круг кризе. Демократе и УРА још се нису били јасно одредили према ставу Фронта да власт више нема њихову подршку. Премијер је 27. маја на премијерском сату оптужио ДФ да својим чињењем практично помаже Демократској партији социјалиста Мила Ђукановића.

Опозиција је овај сукоб оцијенила као циркус.

ДФ је тврдио да им ни један услов није испуњен, а имали су их доста, један од њих је био и попис, који су тражили да се спроведе ове године.

У мају су усвојени тужилачки закони, након чега је опозиција напустила парламент.

image
- SRDJAN BOLJEVIC

Јун 2021.

У јуну, све по старом. Влада је смијенила министра правде Владимира Лепосавића због изјаве о Сребреници, након чега је ДФ најавио бојкот парламента. Усвојена је и резолуција о Сребреници, а гласала је и опозиција и дио владајуће већине. 

 - У нашем парламенту се десила велика превара гласача од 30. августа. Направљена је непринципијелна коалиција од ДПС-а и дјелова Владе Црне Горе и зато позивам овог момента све који су добили гласове 30. августа да се ослободимо ДПС-а, да се у најкраћем року скупимо и видимо шта ћемо даље - рекао је Радуновић и додао како “до тада ДФ неће више улазити у пленум“.

image
SKUPSTINA CRNE GORE - IVAN PETROVIC-IPE

У јуну је било и 200 дана Владе, из ДФ-а је саопштено да народ 30. августа није гласао за ово што раде Кривокапић и Бечић

Посланик Јован Вучуровић је казао да сматра да је народ који је донио побједу очекивао да ће након тридесет година диктатуре кренути демонтажа бившег режима, обрачун са криминалом, борба против корупције, економски опоравак, чишћење бирачког списка, да ће се потписати темељни споразум са СПЦ... Из СНП су поручили и да ће одлучити да ли ће у наредном периоду враћати Владу у прошлост.

Септембар 2021.

Устоличење митрополита Јоаникија донијело је и нове моменте на политичкој сцени. Након свега што се десило на Цетињу, парламентарна већина се сусрела са предсједником Владе.

На састанку је констатовано да имају јединствен став о неопходности смиривања актуелне политичке ситуације уз поштовање Устава и закона Црне Горе. Са састанка је послата јединствена порука да нико није јачи од државе и да одредбе правног система морају важити за све без изузетка. 

Поново је покренута прича о реконструкцији, Кривокапић је тада поручио да је спреман на све што парламентарна већина одлучи, међутим до договора није дошло. Помињала се и смјена министра унутрашњих послова Сергеја Секуловића, након чега је Абазовић поручио да ће оборити владу ако до тога дође.

image

Састанак парламентарне већине

IVAN PETROVIC-IPE

Октобар 2021.

Договори парламентарне већине настављени су без премијера, али овог пута нису успјели да се договоре Демократе и ДФ.

Најјача владајућа партија сада је тражила да се бира нова Влада, али да је коалиција око Демократске Црне Горе била је против тога, те да су инсистирали на реконструкцији постојеће.

ДФ је дао рок до 12. новембра да партије дају одговор.

Новембар 2021.

Реконструкција Владе Црне Горе је мртав политички процес и Демократски фронт (ДФ) више неће учествовати у тим преговорима, саопштено је 1. новембра из те владајуће коалиције.

- Због Дритана Абазовића и његове УРА-е и Здравка Кривокапића се завршава ова фаза преговора, и од данас покрећемо нову иницијативу и избор нове владе. Предложићемо парламентарној већини да бирамо нову извршну власт, новог премијера и нове министре - изјавио је челник ДФ-а Андрија Мандић на конференцији за медије.

Нису добили одговор на ове захтјеве, па су у почетком овог мјесеца, дали су нови рок до 10. децембра, анакон избора у Мојковцу саопштили да би избори били рјешење.

image

Кнежевић, Мандић и Медојевић

- SRDJA BOLJEVIC

Јуче су се и званично обратили јавности. Поручили су да парламентарна већина није испунила очекивања оних који су галсали и да ће ДФ предложили колегама из парламентарне већине и националним мањинама да врaте мандат грађанима.

У међувремену СДП је поднио парламенту иницијативу о изгласавања неповјерењу влади.

Све у свему, година прође, а Влада опстаје уз критике већег дијела парламентарне већине и опозиције. Већина пројеката, од којих је и план "Европа сад" наишла је на негодовање Фронта који је током цијелог мандата тврдио да им је одузета побједа и да су они заслужили да буду у Влади.

Критиковани су министри, њихови планови, а више пута је поручивано да са ДПС-ом неће. За смјену Владе неће гласати, а иако ДПС тврди да имају 41 глас, у владајућој већини су увјерени да то није тачно.

Да ли ће, Влада која је, од кад је изабрана, на климавим ногама опстати или је ДПС нашао "џокера" за смјену, остаје да се види данас у парламенту.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

13. maj 2024 03:44