/ - DUSAN DRAGOVIC
22/09/2022 u 23:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nacrt zakona o Vladi: Četrnaest resora, bez turizma

Zakonom se uređuju se pitanja koja se odnose na sastav Vlade, njen mandat, organizaciju, način rada, odlučivanje i odnos sa drugim državnim organima

Vlada Crne Gore objavila je Nacrt zakona o Vladi po kojem bi centralni organ izvršne vlasti u narednom periodu trebao da ima 14 resora. Zakonom se uređuju se pitanja koja se odnose na sastav Vlade, njen mandat, organizaciju, način rada, odlučivanje i odnos sa drugim državnim organima.

U tekstu zakona su predviđeni i resori koji će činiti Vladu. 

To su: Ministarstvo pravde i ljudskih prava, Ministarstvo odbrane,Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo finansija, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo prosvjete i nauke, Ministarstvo ekonomije, Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Ministarstvo prostornog planiranja i ekologije, Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo sporta i mladih.

- Predstavnici Vlade, po pozivu, mogu učestvovati u radu Skupštine i njenih radnih tijela kada se razmatra predlog zakona ili drugog akta koji je Skupštini predložio drugi ovlašćeni predlagač-piše u Nactu zakona.

Precizira se da premijer, odnosno član Vlade prisustvuju sjednici Skupštine na kojoj se predsjedniku Vlade, odnosno članu Vlade postavlja poslaničko pitanje.

- Predstavnici Vlade koji učestvuju u radu Skupštine i njenih radnih tijela dužni su da zastupaju stavove Vlade. Predstavnici Vlade mogu tražiti odlaganje razmatranja, odnosno donošenja zakona ili drugog akta, radi zauzimanja stava Vlade- navodi se u Nacrtu zakona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 22:24