Попис становништва / -РТВ
25/10/2021 u 15:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нацртом закона о попису предвиђено: Казна до 500 еура ко не да податке или да нетачне

Примједби и сугестија је превише, као и техничких процедура које тек треба спровести, па више ни партије на власти нијесу оптимистичне да ће се попис уопште спровести до краја ове године

За спровођење Пописа становништва, домаћинстава и станова ове године, буџетом је одобрено 3,4 милиона еура, завршена је чак и Јавна расправа о Нацрту закона о попису, али је примједби и сугестија превише, као и техничких процедура које тек треба спровести, од усаглашавања коначног Нацрта закона, слања Европској комисији на мишљење, усаглашавања коначног закона од стране Владе и његовог усвајања у Скупштини до одређивања датума одржавања, па више ни партије на власти нијесу оптимистичне да ће се попис уопште спровести до краја ове године.

Јавна расправа о Нацрту закона о попису становништва, домаћинстава и станова за 2021. годину завршена је 3. октобра, а Нацрт, између осталог, предвиђа новчане казне од 100 до 500 еура за свако физичко лице које не да податке коjи се од њега траже пописом, као и ако на свако питање не да тачан и потпун одговор... Исти износ казни предвиђен је и за пописиваче, инструкторе, контролоре и друга лица коjа врше послове у вези с пописом ако не поступе онако како закон предвиђа.

”Законом о буџету за 2021. годину, за активност Пописа становништва одобрено је 3,4 милиона еура

За политичког директора Праве Црне Горе Жељка Савовића попис становништва jе наjвећа и наjобимниjа статистичка акциjа коjа jе од значаjа не само за статистику него и за циjелу државу. Он у изјави за "Дан" казао да је очигледно да у Монстату ниjе било воље и спремности (ни статистичке, а ни политичке у претходноj влади и менаџменту Монстата) да се попис спроведе ове године, због чега је његов предлог да се попис спроведе 2022. године.

– Напомињем да сам у своjству савjетника премиjера за унутрашњу политику у jануару ове године обавиjестио прво премиjера Кривокапића, а по његовом налогу и министра Спаjића о неспровођењу активности у циљу припреме пописа од стране Монстата што сматрам да jе чиста опструкциjа и зла намjера. Тренутно Монстат ниjе спреман да предложи рокове (иако jе званично изречено да jе све спремно за попис), потура се "кукавичjе jаjе" најприје Влади, а онда и Управи за катастар и државну имовину гдjе се у члану 22 наводи да "Управа за катастар у сарадњи са Управом за статистику, дужна jе наjкасниjе три мjесеца приjе почетка реализациjе пописа да припреми статистичко-техничку документациjу"... Овако у закону остаjе да Влада све дефинише, док је надлежност Монстата сакривена и недефинисана – указује Савовић.

image
-SR

Он наводи и да је детаљне примједбе и сугестије послао Министарству финансија и социјалног старања као одговор на јавну расправу за коју такође сматра да је могла бити одржана и јавно, а не овако писаним путем.

– Јавна расправа је била испланирана тако да се учини све да пописа ове године не буде, да се са свим процедурама крене касно, у чему су и успјели. Нацрт је пун неких основних грешака и нереалних ставки. На примјер, тражи се да у 24 црногорске општине, буду ангажоване по три особе из Монстата, а у цијели Монстат има 97 запослених, што је нерално очекивати да је могуће испунити. Потом, имате прописане казнене одредбе од 100 до 500 еура за физичка лица ако не дају тачне или дају непотпуне податке, или није ни код куће у том моменту... И на одређени постотак таквих у једној општини на сјеверу, на примјер, гдје ће се можда и намјерно тражити од људи да се на неке ставке не изјашњавају уопште а на неке дјелимично, што би одмах значило пад пописа, односно поништење свега. Превише је, нажалост, политике у свему а намјање економије и социјалне политике која је неопходна. Зато је мој предлог да се попис организује наредне године, да не маримо за то што ће неко рећи изборна је година јер је у Црној Гори свака скоро изборна и кад бисмо тако гледали, никад попис не бисмо одржали – казао је Савовић.

Дио пописа и изјашњавање о вјери, нацији и језику

Пописом је планирано прикупљање података од домаћинстава и то: општина; насеље; адреса становања; презиме и име свих чланова домаћинства и других лица коjа стануjу у стану у тренутку пописа; име jедног родитеља за све чланове домаћинства; име брачног или ванбрачног партнера или животног партнера истог пола; однос према носиоцу домаћинства; положаj члана у породици (сродство); разлози присутности, односно одсутности лица; основ коришћења стана; да ли се домаћинство бави пољопривредном производњом (биљна производња и/или сточарство); површина укупно коришћеног пољопривредног земљишта; површина ораница; површина траjних засада (воћњака и винограда); површина под пластеницима; броj стоке по врстама; броj живине и броj кошница пчела...

Надлежни органи, како се наводи, у периоду од ступања на снагу овог закона до завршетка пописа неће миjењати називе, границе и подручjа jединица локалне самоуправе и насеља (укључуjући имена улица, тргова, булевара).

– За дjецу млађу од 15 година податке даjе jедан од родитеља, усвоjитељ или старатељ. Ако пописивач у вриjеме пописа не затекне у домаћинству лице обухваћено пописом, а податке не може прикупити на начин из ст. 1 и 2 овог члана, оставиће писано обавjештење да jе то лице дужно да се jави на контакт телефон из обавjештења ради договора око поновног доласка пописивача – предвиђено је нацртом.

Он тражи и да се Нацрт закона врати Монстату, затим да се достави Статистичком Савjету на мишљење (што jе раниjе смишљено прескочено), па тек након тога да се достави Министарству финансиjа ради спровођења јавне расправе и на даљу процедуру према секретариjатима, Европскоj комисиjи, Влади па Скупштини.

– Потребно је продужити рок за jавну расправу са промиjењеном агендом, односно да се омогући одржавање округлих столова, трибина, у салама гдjе jе могуће испоштовати препоруке надлежних институциjа или ако не онда макар онлајн – наводи Савовић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 16:13