Јоковић / Фото: Лазар Ружић
20/12/2021 u 22:44 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Осим Кривокапићу, СНП отпоздравио и Милачићу

Меморандум продубио политичку кризу, рјешење се не назире

Социјалистичка народна партија (СНП) се само одазива релевантним странкама и онима које своју снагу црпе из народа, а не из кабинета премијера Здравко Kривокапића и генералног секретаријата Владе, а Марко Милачић је посланик са листе "За Будућност Црне Горе", коју је напустио као и премијер и он нема право да позива никога на разговор, а посебно не партије које су њему створиле простор да буде на листи, казао је у изјави за "Дан" посланик СНП-а Драган Вукић.

Он је рекао и да тренутна влада више нема њихову подршку.

image

Вукић

Фото: Иван Петровић Ипе

– Онај ко не поштује СНП, тај не може да тражи да ми поштујемо њега. Политичка криза може да се ријеши у оквиру скупштинске већине за пет минута, само да поједине партије не штите личне интересе и ситне добити него да се окрену грађанину и човјеку који не ради и који нема услове за живот достојан човјека – истакао је Вукић.

Предсједник СНП-а Владимир Јоковић поручио је недавно да је Влада изгубила доста подршке за кратко вријеме.

– Што се тиче СНП-а, велико довиђења Кривокапићу и овој оваквој влади – казао је тада Јоковић.

Он је у више наврата истицао да у владајућој већини неки подржавају, а неки не подржавају актуелну владу.

Дјелује да у последње вријеме ова партија мијења курс, те су у будућности могуће другачије коалиције, него што су стварали до сада.

Генерални секретар Грађанског покрета УРА Милета Радованић казао је за "Дан" да је ова партија увијек за дијалог.

– Увијек смо се одазивали позивима за дијалог па ће тако бити и овог пута. Наравно, још увијек нисмо добили званичан позив, али када стигне, радо ћемо се одазвати – навео је Радованић.

image

Радованић

Фото: Архива

Меморандум који су 15. децембра потписали представници дијела црногорске владајуће већине, тј. ГП УРА и СНП са представницима мањинских партија наишао је на оштре реакције парламентарне већине.

Док Демократе сумњају у скривене намјере Меморандума, у Демократском фронту кажу да у документу не виде ништа што је у супротности с изборном вољом грађана, али да ће вријеме показати која је позадина. Страх ових партија јесте да је овај споразум увод у мањинску владу, која би била подржана Демократском партијом социјалиста (ДПС). И из ДПС-а су се огласили, истичући да је Меморандум има њихову подршку.

За УРA ванредни избори нијесу прихватљиви

Радованић je истакао у изјави за "Дан" да су за њих ванредни избори неприхватљиви.

– Неприхватљиво нам је да са Демократским фронтом договарамо ванредне парламентарне изборе. Они, уколико желе нове изборе, морају их договарати са неким другим, односно са ДПС-ом. Политички рејтинг УРА је у константном порасту, идеја европске, грађанске и еколошке државе добија све већу подршку. Тако да избори што се тиче покрета УРА нијесу проблем, али је суштина у томе да је потребно да се максимално посветимо рјешавњу бројних изазова који су пред нама и то је несто што грађани од нас и очекују – казао је Радованић.

Милачић је позвао представнике партија парламентарне већине на "састанак за отклањање политичких сумњи и кризе парламентарне већине".

Он је у саопштењу навео да је те сумње и кризе изазвало потписивање Меморандума коалиционих партнера Демократске партије социјалиста са колегама из власти. Истакао је да не позива никога као политички лидер, него као колега парламентарац и добронамјерни посредник између забринутих грађана који су побиједили 30. августа и Скупштине Црне Горе.

Из Уједињене Црне Горе истакли су да прихватају сваки договор парламентарне већине, реконструкцију или нову владу, само "без икаквог авантуризма", поручио је лидер те странке Горан Даниловић.

У тој странци се каже радују и томе што партије мањинских народа имају формализовану сарадњу и са дијелом парламентарне већине. Поручују да ће подржати укључивање њиховог кадра у извршну власт али, додаје, само оних некомпромитованих.

– Сматрамо да је реконструкција најбоље рјешење и зато јој дајемо предност. Свако увођење ДПС-а у игру око нове владе је неприхватљиво. Уједињена Црна Гора се јавно обавезује да заједно са грађанима пружимо отпор таквом науму. Сигурно, нећемо ћутке гледати да се кроз концепт мањинске владе на велика врата, и то као судија, врати још радикалнији и екстремнији ДПС. За нас је тако нешто неприхватљиво. Без обзира који би субјекти ушли у ту авантуру, да ли су нам партнери на државном или локалном нивоу, за нас би након тога били третирани као и ДПС – казао је Даниловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 06:04