Са састанка парламентарне већине са премијером / - GOV.ME
05/10/2021 u 09:07 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Настављају се преговори о реконструкцији Владе: Премијер сјутра са лидерима већине

Након прве рунде преговора, већина је истицала да ово није борба за фотеље, те да о министарским мјестима и структури нијесу разговарали

Нови састанак премијера Здравка Кривокапића и представника парламентарне већине одржаће се сјутра у Влади, сазнаје "Дан". Тим састанком, који ће почети у 12 часова, почиње нова рунда преговора којима се покушава ријешити криза власти.

Након претходне серије састанака између предсједника Владе и представника партија парламентарне већине, из премијеровог кабинета је саопштено да су учесници разговора оцијенили да покренути дијалог треба да ојача сарадњу законодавне и извршне власти, уз спремност да се стави мораторијум на све досадашње неспоразуме и питања која би могла оптерећивати функционалност рада Владе и парламентарне већине. Тада су најавили и да ће Влада у најкраћем року покренути иницијативу за нови круг разговора. Истакнуто је да ће премијер подржати договор и компромис иза којег стоји 41 посланик већине, што је услов за успостављање стабилности.

Након прве рунде преговора, све партије већине су се одредиле да су за неку врсту реконструкције, али остаје да се договоре да ли у реконструисану владу треба да уђу и политичари.

Из Грађанског покрета УРА су саопштили да је реконструкција Владе могућа само на експертско-нестраначком моделу, на коме већ постоји, док остале партије подржавају улазак политичара у Владу.

Један од лидера Демократског фронта Милан Кнежевић саопштио је након састанка са премијером да су и ванредни парламентарни избори опција уколико до договора не дође.

Након прве рунде преговора, већина је истицала да ово није борба за фотеље, те да о министарским мјестима и структури нијесу разговарали. Једино је потпредсједник Покрета за промјене (ПЗП) Бранко Радуловић казао да је премијеру саопштио да та странка тражи да потпредсједничко мјесто за сектор безбједности припадне Небојши Медојевићу.

Радничка партија: Стабилна влада до избора 2024. године

Стручни савjет Радничке партиjе подржава наjављену реконструкциjу Владе, уз поруку да је главни циљ реконструкциjе стабилна и jединствена Влада у периоду до редовних парламентарних избора 2024. године. Они сматрају да ће кроз реорганизациjу одређених министарстава и поступак раздваjања ресора, уз неизбjежне кадровске промjене, доћи и до ефикасниjег рада.

– Мишљења смо да jе краjње вриjеме да се Влада, уз пуну подршку добронамjерних и разумних актера, оперативно и конкретно бави рјешавањем ствари на терену, а не само из канцелариjа, као што jе углавном и била пракса. Три основне привредне дjелатности коjе jе неопходно континуирано развиjати су: пољопривреда, енергетика и туризам – истакли су из Стручног савјета Радничке партије.

Неопходно је, како сматрају, да се оформе министарство туризма, министарство енергетике и директорат за бригу о селу у оквиру Министарства пољопривреде. Други дио њиховог предлога jе ИДЕJА ЗА РЕСЕТ индустриjске производње.

Позивају све заинтересоване стручњаке коjи желе да помогну и укључе се да то и учине, jер им је намjера да се конкретним предлозима дође до рјешења у складу са институционалним оквирима.

С.Р.

Из Социјалистичке народне партије (СНП) јуче је саопштено да је Влада показала да су јој у односу на кадрове СНП-а приоритетнији кадрови Демократске партије социјалиста (ДПС), те да премијер Здравко Kривокапић нову већину може да потражи у редовима ДПС-а уколико им СНП није потребан.

– Влада је одлучила да у широком луку заобиђе претходни договор коjи се тиче постављења, и то искључиво предлоге СНП-а. Неки од тих предлога су мjеста извршних директора Службеног листа, Инвестиционо-развоjног фонда и Управе за спорт и младе и чланова управних одбора Монтепута, Будванске ривиjере и Регионалног водовода. На овим мjестима коjа су ушла у расподjелу власти, умjесто предлога кредибилних и реномираних људи, наведене позициjе заузимаjу људи који су у уско породично-кумовским везама са члановима Владе – тврде из те партије.

Како су додали, наjновиjа одлука Владе да се оглуши о договор и да на мjесто члана УО Монтепута, умjесто предлога СНП-а, иначе магистра друмског саобраћаjа, именуjе блиског сродника jедног од чланова Владе доказ jе за све наведене тврдње.

– Ми смо без власти могли 24 године, а ова влада без нас не може ни 24 сата. Ако су наумили да понизе СНП и људе коjи су живот посветили борби против однарођеног режима, чврсто их увjеравамо да ће они бити губитници због овог некоректног односа. Креатори ове политике треба да буду свjесни да СНП има легитимних и легалних начина да исправи овакав однос, за коjима ће посегнути у наредном периоду – поручили су из партије чији је лидер Владимир Јоковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 06:30