Датум наредног састанка неизвјестан / фото: Иван Петровић Ипе
27/07/2021 u 10:00 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Неизвјестан наставак дијалога о превазилажењу кризе власти, састанка нема до средине августа

Састанак очекујем кад се стекну услови за коначан договор. Нема смисла да се састаjемо ако смо и даље сви на почетним становиштима, казао је Вучинић

Наставка дијалога између лидера парламентарне већине о превазилажењу актуелне политичке кризе, сигурно неће бити до краја мјесеца, а како сазнајемо ни до средине августа. Након последњег састанка, 19. јула, када су се сви изјаснили да ли су за нову владу или реконструкцију постојеће, речено је да је узалудно заказивати нове састанке док најприје највеће партије не постигну договор између себе, па онда поново да сви сједну за исти сто. Ипак, од тог тренутка, међу водећим странкама је размијењено више тешких ријечи него помирујућих тонова.

Да је најбољи модел изласка из кризе избор нове владе заговарали су посланици Демократског фронта (ДФ), Социјалистичке народне партије (СНП) и Демоса, док су из Демократске Црне Горе, Грађанског покрета УРА, Уједињене Црне Горе, Праве Црне Горе и Радничке партије дијелили став да је за излазак из кризе довољна и реконструкција актуелне Владе. Лидери ДФ-а су након тога у више наврата у појединачним изјавама истицали да не бјеже ни од избора, па чак и најављивали протесте у септембру, док су оне партије које се залажу за реконструкцију Владе против нових избора, јер, како сматрају, било би неодговорно према грађанима организовати изборе а да претходно нису измјенили изборно законодавство и створили услове за фер и слободне изборе.

Jоковић: Договор већине могућ

Да је договор парламентарне већине о рjешењу тренутне политичке кризе могућ, оцијенио је и лидер СНП-а Владимир Jоковић. Он jе у изјави за Нову М рекао да су протести, коjе за септембар наjављуjу лидери ДФ-а легитимни, али да ипак, умjесто протеста, као рjешење види смjену оних против коjих се протестуjе.

– Наше потпуно залагање jе да парламентарна већина у комуникациjи са Владом дође до рjешења. Има низ начина на коjе се може риjешити тренутна криза, а jедан jе од последњих, када већ преговори не даjу рjешење, то што jе наjавио ДФ – протести. Оно што jе битно у преговорима jесте закључак свих да jе потребно миjењати Владу, реконструкциjом или новом владом, искристалисале су се те двиjе опциjе. Апсурд jе да представници коалициjе коjа jе добила наjвише повjерења грађана на изборима, ниjесу у Влади– рекао jе Jоковић.

Осврнувши се на изјаву премијера Здравка Кривокапића, коjи jе казао да се нада да ће на тоj позициjи бити до 2024. године, Јоковић је казао да то неће зависити од премиjера и његовог надања, јер ће се управљати једино према жељама и тежњама грађана.


Да наредни састанак лидера већине још нико не спомиње, потврдио је и предсједник Радничке партије Максим Вучинић.

– Састанак очекујем кад се стекну услови за коначан договор. Нема смисла да се састаjемо ако смо и даље сви на почетним становиштима. Захтjеви су се искристалисали, имамо jасне ставове свих лидера парламентарне већине и сада jе на реду да видимо колико jе ко спреман да се у политичком смислу одрекне да би дошло до потписивања коалиционог споразума и договора на корист државе и свих њених грађана – казао је Вучинић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 21:41