Предизборне исплате морају бити транспарентне / -РТВ
11/07/2021 u 08:50 h
Suzana RadevićSuzana Radević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Нема више куповине гласова из буџетске резерве

Свима је јасно да jе суштински разлог ове измjене Закона о финансирању политичких субјеката била куповина гласова. Међутим, то више неће моћи да се дешава, каже Вукић за "Дан"

Законом о финансирању политичких субјеката била су забрањена социjална давања из буџетске резерве. Бивша власт jе, ипак, прошле године, изговараjући се пандемиjом вируса корона измиjенила ту норму, па је обавеза нове скупштинске већине да ту норму промијени и не дозволи да се пред изборе новац из буџета троши без икакве контроле, посебно не на куповину гласова како је то прошле године био случај, казао је Драган Вукић, посланик Социјалистичке народне партије (СНП). Он је у изјави за,,Дан" истакао и да ће партија којој припада подржати и иницирати предлог да скупштинска већина планира измjене изборних правила и у диjелу трошења буџетских резерви и социjалних давања. Каже и да је то један од задатака радне групе новог Одбора за свеобухватну изборну реформу.

– Иницираћемо измjене Закона о финансирању политичких субјеката и изборних кампања и израду социjалног картона грађана, како би све било транспарентно, односно, како би се сприjечила претходна пракса да се новац из буџетских резерви користи за куповину гласова. Познато jе да су Законом о финансирању политичких субјеката била забрањена социjална давања из буџетске резерве. Међутим, бивша власт jе прошле године, изговараjући се пандемиjом вируса корона, измиjенила ту норму. Свима је јасно да jе суштински разлог ове измjене била куповина гласова. Међутим, то више неће моћи да се дешава – поручио је Вукић.

”Дио скупштинске већине најавио да ће предложити измјене Закона о финансирању политичких субјеката

И посланик Либералне партиjе Андриjа Поповић, казао jе за,,Дан" да вјерује да се ће учинити све да се спријече могуће злоупотребе.

– Вјерујем да ће се кроз реформе изборног законодавства спријечити све могуће злоупотребе и куповање гласова кроз социјална давања, али је потребан и опрез како се не би ускратила иста која су многима неопходна – казао је Поповић.

Када је формиран нови састав скупштинског Одбора за свеобухватну изборну реформу, његов рад је подијељен у черити радне групе и једна група којом руководи посланик ДПС-а Далиборка Пеjовић, има за надлежност управо дефинисање предлога Закона о финансирању политичких субjеката и изборних кампања, као и jачање свеукупних капацитета, професионализма и транспарентности Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК). Чланови групе су и посланици Бранка Бошњак (ДФ), Момо Копривица (Демократе), Милош Конатар (УРА), Генци Ниманбегу (Албанска листа) и Jованка Лаличић (ДПС).

Именовати стручњаке на мјеста буџетских инспектора

Политички аналитичар доц. др Марко Беговић наглашава да је претходни сазив Владе шампион прикривања података о трошењу буџетске резерве као и висине опредиjељеног износа за изборну годину.

– У склопу припрема за изборни циклус, гласовима тадашње већине у Скупштини, измиjењен је Закон о финансирању политичких субjеката коjим jе омогућено да се у изборноj години могу користити буџетска средства за социjална давања. Дакле, свакако да jе ову норму неопходно уредити на начин да социjална давања неће бити злоупотриjебљена за изборни инжењеринг, али jе упоредо подjеднако важно спровести свеобухватну ревизиjу и ангажовати стручњаке на позициjама буџетских инспектора. С друге стране, свjедочимо покушаjу диjела владаjуће већине да се, како кроз иницирање диjалога политичких актера тако и кроз веома живу међународну активност, покрену неопходни реформски процеси. Разумиjе се, свеобухватна изборна реформа представља jедан од услова за демократизациjу црногорског друштва и прави тест зрелости постоjеће политичке понуде – закључује Беговић.

Међутим, то је једина група која се до сада није ниједном састала, а све због бојкота, како тог одбора тако и Скупштине партије, којој предсједница ове радне групе и припада, Демократске партије социјалиста (ДПС). С обзиром на то да је недавно и Демократски фронт почео бојкот, питање је када ће одбор наставити са радом.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

<p>Ilustracija</p>

MUP otvorio e-mail adresu za slanje upita i prigovora povodom lokalnih izbora u Budvi i Andrijevici Uoči izbora za odbornike u Skupštini opštine Budva, koji će se održati 26. maja 2024. godine, kao i izbora za odbornike u Skupštini opštine Andrijevica, koji će se održati 2. juna 2024. godine, Ministarstvo unutrašnjih poslova otvorilo je novu e-mail adresu Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli..

25. april 2024 17:12