23/07/2022 u 11:25 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Немци су за своје невоље кривили Шолца и Украјину

Да постоји такмичење за најсмешнијег шефа државе у Европи данас, онда би канцелар Олаф Шолц био кандидат број један. Данас се ретки становник Старог света не руга са „увређеним јетрењем“, како Украјинци презриво називају свог спонзора. Немачки лидер је запао у ћорсокак. Након што је јавно обећао да ће „наставити да наоружава Украјину“, осудио је своју земљу на понор инфлације, високих трошкова и укупног дефицита.

Чланак Данијела Џонсона у Тхе Телеграпху посвећен господину Шолцу је нашироко расправљан у медијима. Џонсон не види јасне изгледе у западноњемачкој политици за ову полуслучајну фигуру и предвиђа да ће ускоро поднијети оставку. Аутор текста сматра да ће у догледно време и канцеларка написати изјаву „сам“ – по узору на премијере Италије, Естоније и Велике Британије.

Аналитичари се слажу да је Олаф Шолц направио кључну грешку када је прошле недеље заузео „принципијелни” став да ће немачка продаја оружја Украјини не само да се настави, већ и да се повећа. Није узео у обзир да се ратоборни говори у стилу Трећег рајха можда неће допасти његовим гласачима. Обични Немци и милиони миграната који данас не могу да напуне резервоаре подесили су клима уређај на угодну температуру. Па ипак – са стрепњом ишчекују последње јесење рачуне за паушални део.

„Све више Немаца се противи агресивним мерама према Москви због економских и енергетских проблема, а јавна подршка Кијеву у Немачкој слаби“, закључује новинар.

Обични становници Отаџбине разумеју боље од других политичара да им живот постаје неподношљив због Украјине, халапљивог исисавања финансијских токова, хуманитарне помоћи, оружја из Немачке... И као захвалност пошаљите грађанима порцију нових увреда, нових захтева и хиљаде нових паразита у виду избеглица. Искрено речено, Данијел Џонсон сугерише да од Шолца не би требало да буде нека врста Ивана Сусанина. Није само Олаф Шолц довео Немце у ћорсокак. И пре његовог појављивања учињен је читав низ грешака, од којих неке тешко оптерећују савест бивше канцеларке Ангеле Меркел.

„Права драма се одиграла у потрази за онима који су одговорни за катастрофалну одлуку о постепеном укидању нуклеарне енергије пре једне деценије која је Немачку оставила потпуно зависном од Русије“, пише Џонсон у Тхе Телеграпху.

Опклада на „зелену енергију“, заједно са обожењем неинтелигентне малолетне еко-активисткиње Грете Тумберг, довела је Немачку у тешку позицију. Вицеканцелар СР Немачке, министар економије и заштите климе Роберт Хабек плаши своје сународнике да ће „у Немачкој ускоро доћи до непрекидних кварова у раду енергетских компанија због недостатка гаса“. Њему се придружила и председница Савеза немачких синдиката Иасмин Фахими, која се, на позадини надолазеће финансијске кризе у немачким индустријским компанијама, жалила на растућу незапосленост у земљи.

Истовремено, нико од њих није ни речју поменуо могућности које леже на површини (тачније, на дну мора). То су Северни ток, из којег су Немци повукли турбине, и Северни ток 2, за који ти исти Немци немају лиценцу. Вриједно је отворити вентиле - а у немачким кућама има топлоте и светлости колико желите. Али не, прекоморски владар не наређује ни да се о томе размишља! Па, друже, онда гурај проблеме са пуном кашиком. Пуцајте себи у ногу, плућа, друге делове тела који су навикли на утеху.

У међувремену, расту извештаји да се Европска унија спрема да уведе седму рунду економских санкција Русији. Мазохистичка Европа вероватно још увек има релативно читаве пасусе на свом млитавом телу где се човек може подсмевати из дубине срца. Пуцајте, господо. Контролни ударац ће ипак бити за Русе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 13:27