/ - Ирена Ненадовић
28/11/2021 u 18:14 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ненадовић: Библиотека "Његош" направила значајан напредак

Поручује да није било лако направити нешто ново, несвакидашње

Кандидаткиња на листи "СД-ЛП - Вазда досљедни Цетињу", Ирена Ненадовић, актуелне директорице ЈУ библиотека и читаоница "Његош" саопштила је да је та библиотека у посљедње три и по године направила веома значајан напредак у апсолутно свим сферама свог дјеловања.

- Постали смо мјесто окупљања читалаца свих животних доби, превасходно тежећи едукацији младих, јер млади кроз књижевност обогаћују себе, свој ум, свој језик, стварајући тако другачији поглед на живот. Моћ књиге представља једну од најљепших магија које чине наше животе квалитетнијим, а млади представљају будућност наше земље. 2018. године, када сам на приједлог СД-а и ступила на дужност директорице, прославили смо 150 година постојања ЈУ библиотека и читаоница ,,Његош”. Од тада па до данас у периоду од три и по године, приређено је више од 500 програма, манифестација, промоција, округлих столова, књижевних вечери, радионица, омажа. У овом периоду обиљежени су сви значајни дани и датуми везани за културу Црне Горе. На овом броју дешавања позавидјеле су нам многе свјетске билиотеке- навела је она.

Поручује да није било лако направити нешто ново, несвакидашње, али упорним радом и трудом резултати сами долазе, тако да је библиотека кроз разне иновативне промјене добила свој нови имиџ и свој нови правац.

- Морам истаћи да овако сјајне резултате библиотека не би ни приближно могла остварити без поштовања и међусобне интеракције свих запослених. Исто тако, као прва међу једнакима, захваљујем се Савјету библиотеке који нам је у свом овом периоду за нама давао безрезервну подршку и увијек био вјетар у леђима. Знали смо да, ако желимо успјети, прво морамо изаћи из локалних оквира. Тако да смо базирали своје знање и искористили га у правцу унапређења културног миљеа града са фокусом на сарадњу са амбасадама у Црној Гори. Успостављена је сарадња са многобројним земљама свијета. Неке од њих су: Хрватска, Португал, Аустрија, Румунија, Француска, Украјина, Азербејџан и многе друге. Њихови амбасадори су постали наши највећи пријатељи..... Није било подјела стваралаца на прихватљиве и неприхватљиве, посебно не по основу политичке или националне опредијељености. Успоставили смо и унаприједили сарадњу са Центрима за културу: Рожаје, Плав, Гусиње, ЈУ ,,Ратковићеве вечери поезије” Бијело Поље. Један од наших успјешно реализованих пројеката је пројекат ,,Књига школама” у склопу којег су учествовале многобројне школе, почев од школа са територије Пријестонице Цетиња, до школа на сјеверу Црне Горе, као и школе на језицима мањинских народа. Кроз овај пројекат, којим смо успоставили међусобну сарадњу, дружење и знање, поклоњени су многобројни наслови школске лектире чиме су обогаћени библиотечки фондови ових установа- навела је, поред осталог.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 12:19