/ - ANA NENEZIć
23/10/2023 u 20:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Nenezić: Odlaganje popisa je javni interes, Abazović bi da prebaci vruć krompir Spajiću

Odlazeća Vlada nije u saglasju povodom održavanja popisa i, kako ona dodaje za televiziju E, želi da nametne na silu održavanje popisa

Ana Nenezić iz Instituta za društveno politička istraživanja "Analitiko" smatra kako je javni interes da popis bude odložen i da bude precizno određen novi termin, kako bi bili obezbijeđeni svi uslovi za njegovo sprovođenje.

Poručuje da bi trebalo obezbijediti kontrolne mehanizme kakvi su postojali i 2011. godine, ali i da trenutno nema dovoljno popisivača, da je sama obuka planirana dva dana pred popis, ali i da nije održana ozbiljna informativna kampanja.

Odlazeća Vlada nije u saglasju povodom održavanja popisa i, kako ona dodaje za televiziju E, želi da nametne na silu održavanje popisa.

- Ovo se koristi kao politička taktika i u tom kontekstu treba sagledati izjave premijera Dritana Abazovića. On pokušava da prebaci vruć krompir Spajiću, a od njega se ne može očekivati odogvor o odlaganju popisa - jer on nije udostojio javnost ni osnovnih poruka o formiranju vlasti - smatra ona.

To pitanje, međutim, ne može se gurnuti pod tepih i - kako ističe Nenezić - sačekaće buduću vlast.

- Ako odgodi popis bez saglasnosti ZBCG, Spajić ne bi imao većinu za formiranje Vlade. Abazović to zna i želi sada da stekne političke poene. I ko ispašta? Građani - poručuje ona.

Svaka odluka Evrope sad, smatra Nenezić, a ne samo ona o popisu, zavisiće i od toga šta o njoj misli koalicija ZBCG.

I opozicija je, zaključuje ona, mogla mnogo ranije da počne sa aktivnostima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 00:26