Bešić i Nenezić / - RTCG
28/09/2023 u 21:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nenezić: PES nema snagu, nema liderski potencijal i kapacitet

Ako ne formira vladu Spajić će biti surovo kažnjen na sljedećim izborima, smatra Bešić

Profesor na Fakultetu političkih nauka Miloš Bešić je gostujući u emisiji "Argumenti" na TVCG naveo da Spajić ima više kombinacija, a samo je pitanje kakvu će odabrati i u odnosu na to će morati da snosi određenu političku odgovornost.

Bešić očekuje da će Vlada biti formirana u posljednjim danima zakonskog roka, koji ističe početkom novembra, a da mandatar Milojko Spajić mora da je formira jer će u suprotnom biti surovo kažnjen na sljedećim izborima.

Kakva god da bude ta Vlada neće biti idealna, ali je bitno da se što prije dođe do političke stabilnosti, smatra on.

- Kad političke stabilnosti nema to nije dobro ni za koga, ni za građane, ali ni za te partije - kazao je on.

Kako je dodao, svaka matematika je mogla da kaže da će biti problema sa sastavljanjem te vlade. Za Bešića je sve ovo očekivano i znao je da neće biti brzo formirana.

- Akteri koji žele da budu u Vladi žele da to bude što prije i razumijem tu vrstu nestrpljenja, ali nakon tri decenije vlasti DPS-a ovo je normalno. Ranije ste imali jake i predvidljive koalicione dogovore. I tada je bilo trgovine, ali je DPS umio da trguje, ali da to ne bude toliko pred očima javnosti - naveo je Bešić u "Argumentima".

Ističe da Spajić mora o ovom procesu efektivno da komunicira sa javnošću a ne da pušta analitičare i medije da nagađaju šta se dešava.

Komunikacija sa javnošću mora biti gotovo na dnevnom nivou, a posebno nakon razgovora sa političkim subjektima, naveo je on.

Bešić poručuje da građani moraju da pokažu strpljenje, a politički akteri da izvan partijskih interesa stave značajnije - interese građana.

Politička analitičarka Ana Nenezić smatra da se od izbora do danas dosta toga izmijenilo, jer smo nakon izbora imali veliku podršku PES-u, a sada je sve u pitanju.

- Spajić kada bude donio odluku bira pravac u kojem će da ide Crna Gora. Očekivali smo promjene u sistemu vrijednosti i to je izostalo, očekivalo se mnogo, a građani su prilično umorni. Pregovori se vode bez jednog vrijednosnog okvira, imaju deset opštih principa i taj deseti je naglašao da će uključiti sve, ali sada vidimo da toga nema - kaže Nenezić.

Dodaje da se ne znaju osnovni ciljevi PES-a zbog procesa unutar partije, i ne znaju koji su to principi oko kojih su se okupili.

- To je u startu bio ekonomski program, ali sada vidimo da se o njemu ništa ne zna. Nemaju snagu, nemaju liderski potencijal i kapacitet. Spajić ima opcija, a vjerujem da je najrealnija da se vode pregovori sa URA-om, i to je najbezbjedniji put za Spajića. Nisam sigurna da ima snage da se odluči za neke radikalnije odluke, tako da ostaje URA ili DPS", smatra Nenezić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 18:15