Branislav Nenezić / - DEJAN LOPICIC
08/03/2024 u 14:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nenezić: Posjeta Pope i Varheljija Luci Bar pod velom tajne, šta se "valja" pod Volujicom

Visoki izaslanici Evropske unije, evropski komesar za proširenje i susjedsku politiku Oliver Varhelji i šefica Delegacije EU u Crnoj Gori Oana Kristina Popa, nezvanično su, u pratnji ministra saobraćaja i pomorstva Filipa Radulovića, nedavno posjetili Luku Bar.

Predsjednik Skupštine opštine Bar i poslanik u Skupštini Crne Gore Branislav Nenezić saopštio je danas da ova posjeta „treba da ohrabri sve građane Bara i Crne Gore sa vjerom da se ovom preduzeću predviđa razvoj i napredak kao privrednog subjekta koji je nekada bio privredni oslonac grada Bara“, ali i postavlja pitanje – „Zašto se o ovoj posjeti ne zna ništa?”

- Nezvanično se prethodnih dana u gradu pod Rumijom moglo čuti, da su visoki izaslanici EU posjetili Luku Bar. Potvrdu ovim tvrdnjama dobili smo u saopštenju na sajtu EU praćenu i fotografijom gospodina Olivera Varheljija i gospođe Oane Kristine Pope iz Starog Bar, u kojem se govori da je razlog posjete visokih zvaničnika EU u pratnji ministra saobraćaja Filipa Radulovića, razgovor o razvojnim projektima koji se planiraju u ovom državnom preduzeću. Posjeta koja treba da ohrabri sve građane Bara i Crne Gore sa vjerom da se ovom preduzeću predviđa razvoj  i napredak kao privrednog subjekta koji je nekada bio privredni oslonac grada Bara. Ali zašto se o ovoj posjeti ne zna ništa? Nijedan od medija nije ni najavio ni prenio informaciji o ovoj posjeti, a čak se ona nije mogla naći ni na zvaničnom sajtu Luke Bar? Šta se to “valja” pod Volujicom ostaje pitanje - naveo je Nenezić.

image

Oana Kristina Popa i Oliver Varhelji

- PRIMORSKI PORTAL

On je upitao „da li je razlog posjete u stvari ono što se takođe neznanično “šuška”, izgradnja LNG terminala i prateće termoelektrane, koje je planirano “Memorandumom o razumijevanju”, potpisanom između Vlade CG koju je tada predstavljao premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović i predstavnika američkog Enerflex Energy Systems i Wethington Energy Innovation, u srcu Luke Bar, na samo kilometer od samog centra grada, u zoni koja je DUP-om predviđena za novi kontejnerski terminal?“

- Zašto je izostao “muštuluk” svim građanima Bara, da će u svom “dvorištu” dobiti postrojenje protiv kojeg su se građani malenog italijanskog gradića Piombino do posljednjeg borili i izborili - naveo je poslanik Nenezić.

On podsjeća da je za ponedjeljak bilo zakazano Kontrolno saslušanje četiri ministra u Vladi Crne Gore, Janka Odovića, ministra prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine, Vladimira Martinovića, ministra turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Danila Šaranovića, ministra unutrašnjih poslova i Saše Mujovića, ministra rudarstva i energetike na temu „Preispitavanje predloga odluke o opravdanosti implementacija terminala na tečni gas (LNG) terminal u Luci Bar kroz prostorni plan Crne Gore i dobijanje dodatnih informacija po ovom pitanju“.

- Kontrolno saslušanje sam kao poslanik u Skupštini Crne Gore i član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje zatražio, a koje je zbog poklapanja sa terminom održavanja sjednice Skupštine Crne Gore odloženo do daljnjeg. Na pomenutom saslušanju dobićemo odgovore od nadležnih ministara - saopštio je Nenezić.

Nenezić podsjeća da će u utorak 12. marta u 10 časova u Sali Skupštine opštine Bar biti održana Javna rasprava o Nacrtu Prostornog plana Crne Gore i Izvještaju o strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu.

- Na toj sjednici ćemo dobiti odgovor šta krovni dokument koji treba između ostalog da definiše pravce razvoja naše zemlje predviđa na prostoru Luke Bar, a vezano za izgradnju LNG terminala. Nadam se da će što veći broj građana Bara prisustvovati pomenutoj Javnoj raspravi i uzeti učešće u njoj. Naše je pravo da znamo da li će se i dalje moći govoriti da je „U Baru privilegija življeti“ ili ćemo brzo nakon potencijalne izgradnje LNG terminala i termoelektrane u njegovoj blizini postati crna ekološka tačka na moru. A na pitanje o pomenutoj posjeti red bi bio da odgovori neko od „uključenih“ strana, u prvom redu menadžment Luke Bar - naveo je Nenezić i zaključio da se o pomenutoj posjetio više informacija može pročitati na ovom linku.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:26